YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/45
KARAR NO : 2017/3368
KARAR TARİHİ : 23.02.2017
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı ve davalı … Kablo TV ve Haberleşme AŞ. vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davacının davalı … A.Ş.’nin taşeronu … Anonim Şirketinde çalışmakta iken iş sözleşmesinin haksız olarak sona erdirildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesi talep etmiştir.
Davalı … İnşaat Anonim Şirketi vekili, husumet itirazında bulunduklarını, davacının baştan itibaren … Şirketinin işçisi olduğunu, bu şirketle aralarında asıl-alt işveren ilişkisi bulunmadığını, davacının ödenmemiş alacağının bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı … Kablo Tv ve Haberleşme A.Ş. vekili, husumet itirazında bulunduklarını, davacının şirket çalışanı olmadığını, … Şirketi ile aralarında asıl-alt işveren ilişkisi bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı davacı ve davalı … Kablo TV ve Haberleşme AŞ. vekilleri temyiz etmiştir.
Taraflar arasında, öncelikle çözümlenmesi gereken uyuşmazlık, davacının iş sözleşmesinin feshedilip feshedilmediği, işyeri devri bulunup bulunmadığı ve dolayısıyla feshe bağlı haklar olan kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin alacağına hak kazanılıp kazanılmadığı noktasındadır.
İşyeri devrinin esasları ve sonuçları 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. maddesinde düzenlenmiştir. Sözü edilen hükümde, işyerinin veya bir bölümünün devrinde devir tarihinde mevcut olan iş sözleşmelerinin bütün hak ve borçlarıyla devralan işverene geçeceği öngörülmüştür. Devir tarihinden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlar açısından, devreden işverenle devralan işverenin birlikte sorumlu oldukları aynı Kanun’un üçüncü fıkrasında belirtilmiş, devreden işverenin sorumluluğunun devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlı olduğu hükme bağlanmıştır.
İşçinin asıl işverenden alınan iş kapsamında ve değişen alt işverenlere ait işyerinde ara vermeden çalışması halinde, işyeri devri kurallarına göre çözüme gidilmesi gerekmektedir. Bu durumda değişen alt işverenler işçinin iş sözleşmesini ve doğmuş bulunan işçilik haklarını da devralmış sayılırlar. İş sözleşmesinin tarafı olan işçi veya alt işveren tarafından bir fesih bildirimi yapılmadığı sürece, iş sözleşmeleri değişen alt işverenle devam edeceğinden, işyerinde çalışması devam eden işçi açısından, feshe bağlı haklar olan ihbar ve kıdem tazminatı ile izin ücreti talep koşulları gerçekleşmiş sayılmaz.
Somut olayda, davacı işçi, davalı asıl işveren … AŞ. bünyesinde çalışmıştır. Davalı işverence iş sözleşmesinin feshedilmediği savunulmaktadır. Şüpheli olan husus, davacının, yeni dönem ihale yüklenicisi firmada çalışmaya devam edip etmediğidir. Hizmet döküm cetvelinin incelenmesinden, davacının 01.09.2013 tarihinde davalı … İnşaat Anonim Şirketine ait işyerinden çıkışının bildirildiği, 04.09.2013 tarihinde ise “1201139” tescil numaralı işyerinden işe girişinin bildirildiği anlaşılmaktadır. “1201139” tescil numaralı işyerinin, hangi işverene ait olduğu ve bu işverenin yeni dönem hizmet alım sözleşmesinin yüklenicisi olup olmadığı hakkında Mahkemece bir araştırma yapılmamıştır. Anılan sebeple, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “1201139” tescil numaraları işyerinin ayrıntılı tescil bilgileri (varsa asıl işveren-alt işveren veya ihale makamı bilgileriyle birlikte) celp edilmeli; ilgili makamdan davalıdan sonraki Kablo Sistemlerinin Kurulum Bakım Onarım işleri ihale yüklenicisi olan firma/şahıs bilgileri sorularak, hizmet alım sözleşmesi ve ekleri istenilmelidir. Yapılacak araştırma sonrasında, davacının işyeri devri hükümleri uyarınca çalışmaya devam edip etmediği belirlenmeli ve neticeye göre feshe bağlı haklar olan kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin alacağı bakımından bir karar verilmelidir.
Kabule göre de reddedilen alacak bulunması durumunda davalı lehine vekalet ücretinin değerlendirilmesi gereklidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 23.02.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.