Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2017/30569 E. 2020/4114 K. 04.03.2020 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/30569
KARAR NO : 2020/4114
KARAR TARİHİ : 04.03.2020

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının 1990 yılında mülga Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ankara Köy Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde mevsimlik işçi olarak işe başladığını, Yol-İş Sendikası üyesi olduğunu, Köy Hizmetlerinin lağvedilmesi sebebiyle davacının kadro alarak tüm hak ve alacaklarının davalı nezdinde devam ettiğini, davacının sürekli kadroya geçtiği dönemde mevsimlik işte geçen sürelerin dikkate alınmayarak 2011 yılında ilk defa işe başlamış gibi derece ve kademenin belirlendiğini, bu nedenle davacının hak kaybına uğradığını, davacının intibakının yanlış olduğunun tespit edilmesi gerektiğini, mevsimlik işte geçen sürelerin kademe ve derece intibakında dikkate alınması gerektiğini belirterek fark ücret alacağı, fark akdi ikramiye, fark ilave tediye ve fark izin ücreti ile kullandırılmayan izin ücreti alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
2-Davacının dava konusu alacak taleplerine uygulanması gereken faiz başlangıcı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Ücret alacağı bakımından faize hak kazanmak için kural olarak işveren temerrüde düşürülmelidir. Ancak, bireysel ya da toplu iş sözleşmesinde açıkça bir ödeme günü kararlaştırıldığında, belirlenen ödeme tarihi sonrasında faiz işlemeye başlar.
Somut olayda, davacının davaya konu alacaklarına Toplu İş Sözleşmesinde düzenlenen hak ediş tarihlerinden itibaren faiz işletilmesi gerekirken dava ve ıslah tarihinden faiz işletilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 04.03.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.