Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2017/28871 E. 2020/6290 K. 10.06.2020 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/28871
KARAR NO : 2020/6290
KARAR TARİHİ : 10.06.2020

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında uyuşmazlık davacının kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı konusundadır.
Somut olayda, davacının davalı işyerinde 01.10.2009-25.07.2014 tarihleri arasında örgü makinesi operatörü olarak çalıştığı ve iş sözleşmesinin davacı tarafından 25.07.2014 tarihli fesih bildirimi ile haklı nedenle feshedildiği anlaşılmıştır. Davacı tarafından dosyaya sunulan fesih bildiriminde, diğer fesih nedenleri ile birlikte 2009-2012 yılları arasındaki dönemde resmi tatil ve ulusal bayramlarda çalıştığı halde ücretinin ödenmemesi de fesih nedeni olarak belirtilmiştir.
4857 sayılı Kanun’un 24/II-e bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların da ödenmemesi işçiye haklı fesih imkanı verir.
Somut olayda mahkemece miktar düşük de olsa kabul edilen bir ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı bulunmaktadır. Miktarın az yada çok olmasının önemi olmayıp, alacağı çıkan işçi açısından bu husus iş sözleşmesine haklı nedenle son verme sebebidir. O nedenle Mahkemenin “…hüküm altına alınan ulusal bayram ve genel tatil ücret alacağının da miktar açısından haklı fesih sebebi teşkil etmeyecek kadar az olduğu ve aksini kabulün hakkın kötüye kullanımına yol açacağı ve dürüstlük kuralına aykırı olacağı…” gerekçesine yer verilerek kıdem tazminatı isteğini reddine karar verilmesi hatalı olmuştur.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.06.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.