Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2017/25845 E. 2019/1417 K. 21.01.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/25845
KARAR NO : 2019/1417
KARAR TARİHİ : 21.01.2019

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde tıbbi mümessil olarak çalıştığını, iş akdinin 05/09/2014 tarihinde işverence haklı neden bulunmaksızın feshedildiğini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve asgari geçim indirimi alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir.
Davalı İsteminin Özeti:
Davalı vekili; davacının iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece yapılan yargılama sonucunda alınan bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle, davalı vekilince süre tutum dilekçesinden sonra ayrıntılı ve gerekçeli temyiz dilekçesinin sunulmadığının anlaşılmasına göre, yerinde bulunmayan ve sebepleri bildirilmiş olmayan bozma isteğinin reddine,
2-Davalı vekilince süresinde verilen süre tutum dilekçesi kapsamında kamu düzeni yönünden yapılan incelemede ise; Dosya içeriğine göre asgari geçim indirimi alacağıiçin davacı tarafından dava dilekçesinde 100,00 TL talep edilmesine ve bu alacak yönünden ıslah dilekçesinde talep artırımı olmamasına rağmen yerel Mahkemece talep aşılarak 424,93 TL/net asgari geçim indirimi alacağına hükmedilmesi hatalı olmuştur. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 26. maddesindeki “Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir.” hükmü uyarınca taleple bağlılık kuralına aykırı olarak talepten fazlasına karar verilmesi usule aykırı olup bozma sebebi ise de bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438/7. maddesi uyarınca kararın düzelterek onanmasına karar verilmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın hüküm fıkrasında yer alan “-Asgari geçim indirimi alacağı talebinin KABULÜ ile toplam net 424,93 TL nin dava tarihi olan 03.10.2014 tarihinden itibaren işleyecek ve hesaplanacak yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine, fazlaya ilişkin istemin reddine.” sözcüklerinin hükümden çıkartılmasına, hüküm fıkrasına “- Taleple bağlı kalınarak asgari geçim indirimi alacağı talebinin KABULÜ ile toplam net 100,00 TL nin dava tarihi olan 03.10.2014 tarihinden itibaren işleyecek ve hesaplanacak yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,” sözcüklerinin eklenmesine, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21/01/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.