Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2017/15858 E. 2018/23131 K. 24.10.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/15858
KARAR NO : 2018/23131
KARAR TARİHİ : 24.10.2018

MAHKEMESİ :… Mahkemesi

DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davalı Belediyeye ait işyerinde özel güvenlik görevlisi olarak 01.09.2005-02.02.2012 tarihleri arasında çalıştığını, … akdine haklı nedene dayanılmaksızın ve bildirimsiz olarak son verildiğini beyan ederek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, genel tatil ücreti ve fazla çalışma ücreti alacağı talebinde bulunmuştur.
Davalılar Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının istifa ettiğini ve ödenmemiş işçilik alacağı bulunmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacının fazla çalışma ücret alacağının bulunması nedeniyle davacı tarafça yapılan feshin haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar evrilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalılar vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında davacının … akdinin sona erme şekli konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Genel olarak … sözleşmesini fesih hakkı hak sahibine karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile … sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran bir haktır. İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı 4857 sayılı … Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenmiştir. İşçinin önelli fesih bildiriminin kanuni düzenlemesi ise aynı Yasanın 17. maddesinde ele alınmıştır. Bunun dışında … Kanunu’nda işçinin istifası özel olarak düzenlenmiş değildir.
İşçinin haklı bir nedene dayanmadan ve bildirim öneli tanımaksızın … sözleşmesini feshi, istifa olarak değerlendirilmelidir. İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla birlikte … ilişkisi sona erer. İstifanın işverence kabulü zorunlu değilse de, işverence dilekçenin işleme konulmamış olması ve işçinin de işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde gerçek bir istifadan söz edilemez. Bununla birlikte istifaya rağmen tarafların belirli bir süre daha çalışma yönünde iradelerinin birleşmesi halinde kararlaştırılan sürenin sonunda … sözleşmesinin ikale yoluyla sona erdiği kabul edilmelidir.
İşçinin istifa dilekçesindeki iradesinin fesada uğratılması da sıkça karşılaşılan bir durumdur. İşverence tazminatların derhal ödenmesi ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu halde feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir.
Somut olayda, Mahkemece davacının ücret nevinden olan fazla mesai ücreti ve genel tatil ücretinin ödenmemesi nedeniyle … akdini 4857 sayılı … Yasasının 24/2-e maddesi gereğince haklı sebeple feshettiği, istifa dilekçesinin bu şekilde değerlendirilmesinin gerektiği, davalı işverenin aksi yöndeki savunmalarını ispatlayamadığı gerekçesiyle kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmiş ise de, davacının davalı şirkete hitaben yazdığı 31.01.2012 tarihli istifa dilekçesinde, özel nedenlerle istifa ettiğini işverene bildirdiği, dava dilekçesinde ise; davalı tarafça … akdinin haksız feshedildiğini beyan ettiği, … akdinin ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle feshettiğine veya istifa dilekçesi verirken iradesinin fesada uğratıldığına ilişkin bir beyanda bulunmadığı birlikte değerlendirildiğinde, davacının davalı işyerinden kendi iradesi ile istifa dilekçesi vererek ayrıldığının kabulü ile kıdem tazminatına yönelik talebin reddi yerine kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.10.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.