Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2017/15624 E. 2018/22191 K. 15.10.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/15624
KARAR NO : 2018/22191
KARAR TARİHİ : 15.10.2018

MAHKEMESİ :… Mahkemesi
K

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkiline ödenmediğini iddia ettiği fazla çalışma ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili; zamanaşımı def’inde bulunmuş, müvekkili şirkette üç vardiya usulünde çalışıldığını, davacının haftanın beş günü sürekli olarak 07:30-17:30 saatleri arasında çalıştığını, cumartesi ve pazar günlerinin tatil olduğunu, ücret bordrolarında fazla çalışma ücret tahakkuku görülmediği halde davacının hiçbir ihtirazı kayıt ileri sürmediğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve bilirkişi raporlarına göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı taraflar temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Taraflar arasında davacının ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışma yapıp yapmadığı, fazla çalışmasının bulunup bulunmadığı konularında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Fazla çalışma ile ulusal bayram genel tatil günlerinde yapılan çalışmaların ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma yapılıp yapılmadığı, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
Dosya içeriğine göre; ek bilirkişi raporu doğrultusunda… kayıtlarına göre hesap edilen alacaklar hüküm altına alınmıştır.
Davalı vekili, işyerine giriş çıkışın kartla yapıldığını belirterek davacıya ait tüm çalışma dönemine ilişkin… denilen kart basma kayıtlarını sunmuş, davacı ise işyerine giriş çıkış saatlerini gösterir kayıtlar olmasına rağmen elektronik ortamda tutulan bu raporların davalı işverenlikçe istenildiği zaman değiştirilebildiğini belirtmiştir. Mahkemece bilirkişi raporu doğrultusunda, davacının kullanmış olduğu yıllık izin dönemlerinin işe giriş çıkış kayıtları ile birbirini teyit ettiği gerekçesiyle… kayıtları esas alınarak hesaplanan fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil çalışma ücretleri hüküm altına alınmış ise de, bu gerekçe, yapılan araştırma ve inceleme yeterli değildir. Konusunda uzman bilirkişi katılımı ile mahallinde keşif yapılarak kayıtların muteber olup olmadığı, davacıya ait… kayıtlarının değiştirilip değiştirilmediği belirlenmeli ve buna göre fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil çalışma ücretleri varsa hesaplanmalıdır.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.10.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.