Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2017/15606 E. 2018/22321 K. 16.10.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/15606
KARAR NO : 2018/22321
KARAR TARİHİ : 16.10.2018

MAHKEMESİ :… Mahkemesi
… …
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti
Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde satın alma mühendisi olarak çalıştığını … sözleşmesinin davacı tarafça haklı sebeple feshedildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı alacağının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar, yasal süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacı tarafça … şartlarının uygulanmaması nedeniyle … sözleşmesinin feshedilmesinin haklı sebep oluşturup oluşturmadığı noktasındadır.
4857 sayılı … Kanunu’nun 24. maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işçinin … sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Bu maddenin (f) alt bendinde ise, çalışma şartlarının uygulanmaması işçi açısından haklı sebep olarak sayılmıştır.
İşverenin çalışma şartlarını uygulamaması, bir diğer ifade ile hiç uygulamaması veya eksik uygulaması işçiye haklı sebeple fesih olanağı sağlar.
Çalışma şartları; 4857 sayılı … Kanunu’nun 22. maddesinin yanı sıra …, kanunlar, toplu ya da bireysel … sözleşmesi, personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ile işyeri uygulamalarından doğan, kısaca tüm … hukuku kaynakları ile saptanmış şartlar olarak değerlendirilmelidir. (Sarper Süzek: … Hukuku, 2012, s.716)
İşçinin, başta işin düzenlenmesi, … sağlığı ve güvenliği hükümleri olmak üzere kanun veya sözleşme hükümlerine aykırı olarak çalıştırılmak istenmesi halinde çalışma şartlarının uygulanmamasından söz edilebilir (Hamdi Mollamahmutoğlu/Muhittin Astarlı/Ulaş Baysal, … Hukuku, 2014, s.833)
Somut uyuşmazlıkta, davacı vekili işçi işyerindeki servis aracı uygulamasının işverence kaldırıldığını, bunun yerine aylık brüt 107,00 TL servis yardımı ödenmeye başlandığını, ancak ödenen bu miktarın … ilinin Kozlu ilçesinde ikamet etmekte olan davacının bir haftalık … masrafını dahi karşılamadığını, ayrıca aynı bölümde davacının pozisyonunda görev yapmakta olan … arkadaşının işten çıkarılması sebebiyle … yoğunluğunun arttığını, talebine rağmen yeni işçi alınmadığını beyan ederek … sözleşmesinin çalışma şartlarının uygulanmadığı gerekçesiyle haklı sebeple feshedildiğini ileri sürmüştür. Mahkemece, tanık anlatımları doğrultusunda servis imkanı kaldırılmasına rağmen ödenen … ücretinin yeterli olmadığı ve bu konuda davacı işçinin rızasının alınmadığının anlaşılması, ayrıca … koşullarının yoğunlaşmış ve ağırlaşmış olması sebebiyle … sözleşmesinin davacı tarafça haklı sebeple feshedildiği sonucuna ulaşılmış ise de, bu konuda yapılan inceleme ve araştırmanın yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece yapılması gereken …, öncelikle davacının olağan toplu taşıma araçlarını kullanarak işe gidiş geliş sırasında yapacağı … giderini belirlemek ve buna göre işverence ödenen … giderinin makul şartlar altında yeterli olup olmadığını denetlemektir.
İkinci olarak davacı, aynı bölümde işleri paylaştığı çalışma arkadaşının işten çıkartıldığını ve bu sebeple … yükünün arttığını, talep ettiği halde yeni işçi alımı yapılmadığını ileri sürdüğüne göre, bu durumun davacının … yükü üzerinde nasıl bir etki yarattığı hususu yeterince açıklığa kavuşturulmamıştır. Bu itibarla öncelikle davacının işyerinde ifa ettiği işin niteliği, işten ayrılan işçinin ifa ettiği işin ne olduğu, davacının çalıştığı birim, aynı birimde başka çalışan olup olmadığı tespit edilmeli, daha sonra davacının normal çalışma süresini aşacak şekilde çalışma yapmak zorunda kalıp kalmadığı kaldığı veya aynı birim zaman içinde daha fazla sayıda (veya miktarda) … üstlenip üstlenmediği gibi yönlerden gerekli araştırma yapılmak suretiyle davacının … şartlarında bir ağırlaşma olup olmadığı tereddüde yer vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturulmalıdır. Mahkemece eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup, kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.
Sonuç:Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16/10/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.