Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2017/14676 E. 2018/20283 K. 27.09.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/14676
KARAR NO : 2018/20283
KARAR TARİHİ : 27.09.2018

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirketler adi ortaklığında … Kongre yapım işinde çalıştığını, maaşının eksik gösterildiğini, son aylara ait maaşının ödenmediğini, iş sözleşmesinin davalı işverenlerce haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, ödenmeyen işçilik alacaklarının davalılardan tahsilini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının yaptığı işin Kamu İhale Kurumu kapsamında ihale edildiğini, son hakedişin 03.07.2014 tarihinde yapıldığını, davalı Belediyenin son üç aylık ücretten sorumluluğunun bulunduğunu beyan ederek davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece; davalı Belediye’nin ihale makamı olup, işin anahtar teslimi verilen ihaleli bir iş olduğu ve İş Kanunu 36. maddesine göre sadece hakediş döneminden önce doğmuş son üç aylık ücretten diğer davalılar ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu bulunduğu, davalı Belediye’den verilen cevapta en son hakedişin 03.07.2014 tarihinde yapıldığı, talebin hakediş sonrası olan 2014/yılı Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim aylarına ait ücret olduğundan, bu ücretten sorumlu tutulması mümkün olmadığından, Belediye aleyhindeki davanın reddine ; diğer davalılar aleyhine açılan davanın ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Somut olayda, 4857 sayılı Yasanın 36/son maddesi uyarınca, işverenlerin alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçilerin başvurusu üzerine veya aylık olarak re’sen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hakedişlerden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü oldukları yolundaki yasal düzenlemeler gözönüne alındığında en son hakedişin 03.07.2014 tarihinde yapıldığı ve bu tarihten sonra doğan ücret borçlarında somut uyuşmazlıkta ihale makamı durumunda olan davalı Belediye’nin sorumlu tutulamayacağı yönündeki gerekçe hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Mahkemece 4857 sayılı Yasanın 36/son maddesi uyarınca ihale makamı olan Belediye’nin sorumlu olduğu miktarın belirlenerek hüküm kurulması gerekmektedir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.09.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.