YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/33419
KARAR NO : 2020/5041
KARAR TARİHİ : 12.03.2020
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalıların Cevabının Özeti:
Davalılar, davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar, davalı Bakanlık tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı Bakanlığın aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davalı İçişleri Bakanlığının Harçlar Kanunu’nun 13/j maddesi uyarınca harçtan muaf olduğu dikkate alınmaksızın mahkemece davalı Bakanlık aleyhine harca hükmedilmesi hatalı olup, bozma sebebi ise de bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
3-Diğer yandan karar başlığında, davalı tarafın sadece “T.C. İçişleri Bakanlığı” olarak belirtilmesi gerekirken herhangi bir tüzel kişiliği veya temsil yetkisi bulunmayan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de belirtilmesi hatalı olmakla birlikte bu husus da bozma sebebi yapılmamıştır.
SONUÇ:
Yukarıda açıklanan nedenlerle; hüküm fıkrasının 4 ncü bendinde yer alan “davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine” sözcüklerinden önce gelmek üzere “Davalı İçişleri Bakanlığı harçtan muaf olduğundan davalı İçişleri Bakanlığı hariç olmak üzere diğer” sözcüklerinin hükme eklenmesine, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, davalı İçişleri Bakanlığı harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, 12/03/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.