Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2016/18536 E. 2016/23334 K. 13.10.2016 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/18536
KARAR NO : 2016/23334
KARAR TARİHİ : 13.10.2016

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, uğranılan zararın tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği görev yönünden reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı 803 Sayılı … Kooperatifi vekili, davalının 1581 sayılı Kanun ile kurulmuş 803 sayılı … Kooperatifinde iş sözleşmesine tabi olarak çalıştığını, davalı …’ın Kooperatif Müdürü sıfatıyla görev yaptığını, davalı taşınmaz mal ipoteği ve traktör rehni alınması gerekirken hiçbir teminat almadan bazı ortaklara usulsüz kredi kullandırıldığı, bu sebeple kooperatifin zarara uğradığını ileri sürerek zararın davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, her ne kadar davacı taraflar arasında iş sözleşmesi olduğunu belirtse de somut uyuşmazlığın kooperatif müdürünün kooperatife verdiği zararlardan kaynaklandığı, bu sebeple kooperatif müdürünün sorumluluğunun tespiti hususunda uygulanacak kanunların 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve Kooperatifler Kanunu’nun 98. maddesi yollaması sebebi ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu olduğu, söz konusu davaya bakma görevi Soma Asliye Hukuk Mahkemesine (Ticari Mahkemesi sıfatı ile) ait oldugu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
Karar, süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Uyuşmazlık, taraflar arasındaki ilişkinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve bu bağlamda iş mahkemesinin görevi noktasında toplanmaktadır.
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulunun 20.01.1986 tarihli kararında, Tarım Satış ve Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri hakkındaki Kanunlar uyarınca kurulmuş bulunan Kooperatif ve Birliklerin yönetici kadrolarında çalışanların, bu kooperatif ve birliklerle aralarında çıkan ücret, tazminat ve benzeri uyuşmazlıklara bakmakla iş mahkemeleri görevlidir.
Dosya içeriğine göre, dava, davalının davacı … Kooperatifi müdürü olarak çalıştığı dönemde usulsüz işlemleri gerekçesi ile davacı Kooperatifi zarara uğratıığı ve zararın davalıdan tahsili istemi ile açılmıştır. Dava konusu uyuşmazlık, davalının iş ilişkisinin devamı sırasında geçekleştirdiği iddia edilen eylemlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca yukarıda açıklanan İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu Kararı gereğince kooperatif ve birliklerin yönetici kadrolarında çalışanların, bu kooperatif ve birliklerle aralarında çıkan ücret, tazminat ve benzeri uyuşmazlıklara bakmakla iş mahkemeleri görevlidir. Anılan sebeplerle davaya bakmakla iş mahkemeleri görevli olup işin esasına girilerek bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile görevsizlik kararı verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Hükmün yukarıra açıklanan sebepten BOZULMASINA, 13.10.2016 günü oybirliği ile karar verildi.