Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2016/1232 E. 2018/27135 K. 13.12.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/1232
KARAR NO : 2018/27135
KARAR TARİHİ : 13.12.2018

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirketin temizlik işini aldığı … … şubesinde 05/03/2004-03/10/2008 tarihleri arasında çalıştığını, davalı şirketin bankayla anlaşmasının bitmesi nedeniyle davacıya …’da bulunan … Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.’de işe başlaması için yazı tebliğ edildiğini, iş bu yazının kötü niyetli olduğunu, iş akdinin haksız feshedildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, ücret, fazla çalışma, izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, iş akdinin haksız yere fesih edilmediğini, davacının hizmet sözleşmesi ile tayin hususunu kabul ettiğini, tayin olunan yerde işe gitmediğini, devamsızlık tutanakların tutulduğunu, bunun üzerine davacıya ihtar çekilerek iki gün içerisinde mazeret bildirmemesi halinde iş akdinin fesih edileceğinin bildirildiğini, davacının işe gelmemesi ve herhangi bir mazeret de bildirmemesi nedeniyle iş akdinin haklı olarak feshedildiğini, davacının ücret ve izin alacağının da bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz Başvurusu :
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda karar verilmiş olmasına göre; davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında davacının fazla mesai alacağının bulunup bulunmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
Dosya içeriğinden dava dışı … A.Ş. tarafından davacının çalıştığı … şubesinin çalışma saatlerini gösterir kayıtların sunulmuş olduğu anlaşılmıştır. Buna göre Mahkemece dosyaya sunulan kayıtlar denetime elverişli şekilde incelenerek, gün bazında işe giriş çıkış saatleri dökümlendirilerek , ara dinlenme sürelerinin de düşümüyle varsa haftalık bazda fazla çalışma saatlerinin belirlenmesi , aylık ücreti aşan fazla ödemelerinde mahsup edilerek sonucuna göre fazla mesai alacağının hüküm altına alınması gerekirken yazılı gerekçe ile talebin reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13/12/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.