Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2015/35131 E. 2018/18945 K. 17.09.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/35131
KARAR NO : 2018/18945
KARAR TARİHİ : 17.09.2018

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, ücret alacakları ödenmediğinden iş akdini haklı nedenle feshettiğini iddia ederek kıdem tazminatı ile fazla mesai, yıllık izin ve 2011 Temmuz maaşı ile 2011 Ağustos ayına ilişkin 9 günlük ücret ve asgari geçim indirimi alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı, davacı asilin müvekkili şirkette çalıştığı döneme ilişkin ödenmemiş hiçbir işçilik alacağı veya her ne adla olursa olsun bir alacağının bulunmadığını, bu nedenlerle haksız ve hukuki dayanaktan yoksun açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda fazla mesai, ücret ve agi taleplerinin reddi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar, süresi içerisinde taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık kıdem tazminatı hesabına esas alınan giydirilmiş ücret konusundadır.
Kural olarak ücretin miktarı ve ekleri gibi konularda ispat yükü işçidedir. Giydirilmiş ücretin tespitinde, 4857 sayılı Kanun’un 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur. Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler dikkate alınır.
Somut olayda, davacı dava dilekçesinde iş yerinde ücrete ilaveten yemek ve servis yardımı bulunduğunu iddia etmiştir. Dosya kapsamında dinlenen tanıklar işyerinde öğlen yemeği verildiğini ve servis hizmetinin bulunduğunu beyan etmişlerdir. Mahkemece, kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücret belirlenirken yemek ve yol ücretinin eklenmemesi hatalı olmuştur. Bu nedenle yapılacak iş, ilgili kuruluşlardan, işyerinin niteliği ve davacının çalışma dönemi de belirtilerek fesih tarihindeki yol ve bir öğün yemek bedelinin ne kadar olduğu sorulmalı, dosyadaki diğer delillerle birlikte değerlendirilerek kıdem tazminatı hesaplamaya esas giydirilmiş ücret belirlenmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 17.09.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.