Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2015/30076 E. 2015/29878 K. 02.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/30076
KARAR NO : 2015/29878
KARAR TARİHİ : 02.11.2015

MAHKEMESİ : Marmaris 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 04/09/2015
NUMARASI : 2015/130-2015/499

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücretli izin, ücret, asgari geçim indirimi, fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı isteminin özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı işverene ait teknelerde 02.06.2010-17.10.2014 tarihleri arasında kaptan olarak çalıştığını, davacının iş sözleşmesini ücretlerinin ödenmemesi ve sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden bildirilmesi üzerine haklı sebeple feshettiğini beyanla kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin, ücret, asgari geçim indirimi, fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı cevabının özeti:
Davalı vekili, yetkili mahkemenin İstanbul İş Mahkemesi olduğunu, davacının iddialarının doğru olmadığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme kararının özeti:
Mahkemece toplanan deliller dikkate alınarak İstanbul İş Mahkemesine yetkisizlik kararı verilmiştir.
Temyiz:
Karar davacı tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
Dosya içeriğine göre, yetkili mahkemenin hangi iş mahkemesi olduğu uyuşmazlık konusudur.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5.maddesi uyarınca, iş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme geçerli değildir.
Somut olayda davacı işçi, davalı işverene ait “Lady Bug” ve “Phoenix” isimli teknelerde çalıştığını, işverene keşide ettiği 25.12.2014 tarihli fesih bildiriminde bu teknelerin son olarak Bodrum Turgutreis Doğuş Marina’da bakım ve ikmallerinin yapıldığını ifade ettiği, yine mahkemece davacının çalıştığını beyan ettiği teknelerin giriş-çıkış kayıtlarının Marmaris Liman Başkanlığı’ndan istendiği, Başkanlıkça gönderilen cevabi yazıda anılan teknelere ilişkin bir kayıt bulunmadığının bildirildiği, davacının dosyaya sunduğu “Tekne Bağlama Yeri ve Hizmetler Sözleşmesi” başlıklı 01.07.2014 ve 26.08.2013 tarihli sözleşmelerde “L…Bug” ve “Phoenix” isimli teknelerin iş sözleşmesinin feshinden önce Bodrum Turgutreis Doğuş Marina’da bakım ve ikmallerinin yapılmasının kararlaştırıldığı görülmüştür.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde davacı işçinin son olarak Bodrum’da çalıştığı anlaşılmaktadır. İş mahkemelerinde yetki kuralı işçiyi korumak amaçlı düzenlenmiştir ve bu hususun re’sen gözetilmesi gerekmektedir. Kanunda belirlenen yetkili mahkemelerden birini seçme hakkı işçidedir. Bu sebeple, davacı işçiden yetkiye ilişkin olarak mahkeme huzurunda ”son çalıştığı işyeri veya davalının ikametgahı” mahkemelerinden hangisini tercih ettiği sorulup, sonucuna göre yetkili mahkeme belirlenmelidir. Mahkemece yazılı şekilde işçiye tercih hakkı sorulmadan davalı şirket merkezinin İstanbul’da bulunduğundan bahisle anılan yer mahkemesine yetkisizlik kararı verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, 02.11.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.