Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2015/27553 E. 2015/30200 K. 05.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/27553
KARAR NO : 2015/30200
KARAR TARİHİ : 05.11.2015

MAHKEMESİ : Erciş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 30/06/2015
NUMARASI : 2015/349-2015/457

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davacı ve davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının ….. Şeker Fabrikasında temizlik işleri yapmak üzere alt işveren firma elamanı olarak çalıştığını, 14.04.2015 tarihinde C.A.. firmasının ihale süresinin bitmesi üzerine ihaleyi davalı …. Medikal Turizm İnşaat Otomasyon Nak. ve Tic. Ltd. Şti.’nin almasını takiben dava dışı C. A.. firmasından kalan işçileri işe aldığı halde davacı dahil üç işçiyi işe almadığını, söz konusu bu işçiler yerine üç başka işçinin işe alındığını belirterek müvekkilinin işe iadesine ve yasal haklarına karar verilmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı T.. A… vekili, husumet yokluğu yönünden ve esastan davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur. Diğer davalı …. Medikal Tur. İnş. Otom. Nak. ve Tic. Ltd. Şti. vekili ise, davacının işçileri olarak çalışmadığını ifade ederek davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, iş sözleşmesinin son ihaleyi alan firma tarafından sona erdirildiği ve feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesiyle, …. Ltd. Şti. nezdinde işe iadeye, haklardan da her iki davalının müteselsilen sorumluluğuna hükmedilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı ve her iki davalı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
İşyeri devri, işyerinin tamamının veya bir bölümünün hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devri olarak tanımlanabilir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. maddesinde, işyerinin bir bütün olarak veya bir bölümünün hukukî bir işleme dayalı olarak başkasına devri halinde mevcut iş sözleşmelerinin devralana geçeceği düzenlenmiştir. Bu anlatıma göre, alt işverence asıl işverenden alınan iş kapsamında faaliyetini yürüttüğü işyerinin tamamen başka bir işverene devri 4857 sayılı Kanun’un 6. maddesi kapsamında işyeri devri niteliğindedir. Dairemizin kökleşmiş içtihatları da bu yöndedir.
Süresi sona eren alt işverenle yeni ihaleyi alan alt işveren arasında açık biçimde işyeri devrini öngören bir sözleşme yapılması da imkân dahilindedir. Alt işverenin değişmesine rağmen yeni alt işveren nezdinde işyerinde çalışmaya devam edecek olan işçilerin belirlendiği hallerde, sözü edilen işçiler bakımından iş sözleşmelerinin devralan işverene geçtiği tartışmasızdır. Ancak yeni alt işverende çalışacak olan işçiler arasında gösterilmeyen ve süresi sona eren alt işveren tarafından başka bir işyerinde çalıştırılmak üzere bildirimde bulunulmayan işçilerin iş sözleşmelerinin devreden alt işveren tarafından feshedildiğini kabul etmek gerekir.
Alt işverenlerin değişmesi en yaygın biçimde, süresi sona eren alt işverenin işyerinden ayrılması ve işçilerin yeni alt işveren nezdinde çalışmaya devam etmeleri şeklinde gerçekleşmektedir. Bu eylemli durumun işyeri devri niteliğinde olup olmadığının tespiti ile hukukî sonuçlarının belirlenmesi önemlidir. Alt işverenlerin değişiminde olması gereken, süresi sona eren alt işverenin işyerinden ayrılması anında işçilerini de beraberinde başka işyerlerine götürmesi veya iş sözleşmelerinin sona erdirilmesidir. Bunun tersine alt işveren işçilerinin alt işverenin işyerinden ayrılmasına rağmen yeni alt işveren yanında aynı şekilde çalışmayı sürdürmeleri halinde, alt işverenler arasında 4857 sayılı Kanun’un 6. maddesi anlamında bir işyeri devrinin kabulü gerekir. Bu durumda yeni alt işverenin, devam eden iş sözleşmelerini de devraldığı aynı maddede hükme bağlanmıştır.
Dosya içeriğine göre, davacının dava dışı yüklenici firma nezdinde ihale bitim tarihi olan 14.04.2015 tarihine kadar asıl işveren kurum işyerinde çalıştığı, yeni ihaleyi davalı …. Medikal Tur. İnş. Otom. Nak. ve Tic. Ltd. Şti.’nin aldığı anlaşılmaktadır. Mahkemece davalı kurum ve firmaya yazılarak ve ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları getirtilerek, dava dışı alt işveren işçilerinden ne kadarının davalı alt işveren firmada yeni ihale çerçevesinde çalıştırılmaya devam ettirildiği araştırılmalıdır. Şayet işçilerin ekseriyetinin yeni alt işveren tarafından çalıştırıldığı anlaşılırsa, açıklandığı şekilde işyeri devri olgusunun gerçekleştiği kabul edilerek davalı firma nezdinde işe iadeye karar vermek gerekir. Yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 05.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.