Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/8707 E. 2014/11355 K. 05.05.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/8707
KARAR NO : 2014/11355
KARAR TARİHİ : 05.05.2014

MAHKEMESİ : Edirne İş Mahkemesi
TARİHİ : 20/09/2012
NUMARASI : 2011/615-2012/463

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile izin, fazla çalışma, hafta ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının askerlik sebebi ile işten ayrıldığını ve kendisine kıdem tazminatının ödendiğini, bu sebeple ihbar tazminatına hak kazanamayacağını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 196. maddesi gereğince delil gösteren taraf, karşı tarafın açık izni olmadıkça, o delile dayanmaktan vazgeçemez.
Somut olayda; davalı taraf şahit listesinde bildirilen, ancak açıkça dinletilmekten vazgeçilmeyen üç şahidin dinlenmediği anlaşılmaktadır. Mahkemece, davalının gösterdiği şahitler dinlenmeli ve dava konusu edilen alacaklara ilişkin beyanları alındıktan sonra dosya yeniden bir değerlendirmeye tabi tutularak sonucuna göre karar verilmelidir. Eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
3-Somut olayda; davacının fazla çalışma ve hafta tatili alacakları şahit anlatımlarına göre hesaplanıp hüküm altına alınmıştır. Ancak hesaplamaya esas alınan şahit anlatımları çelişkilidir. Mahkemece şahitler yeniden duruşmaya davet edilmeli ve günlük çalışma saatleri ile pazar çalışması yapılıp yapılmadığı sorularak, çelişkili beyanda bulunmaları halinde beyanları arasındaki çelişki giderilmelidir. Çelişkili şahit anlatımlarına göre fazla çalışma ve hafta tatili alacaklarının hesaplanarak hüküm altına alınması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 05.05.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.