Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/8542 E. 2014/8514 K. 17.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/8542
KARAR NO : 2014/8514
KARAR TARİHİ : 17.04.2014

MAHKEMESİ : İzmir 11. İş Mahkemesi
TARİHİ : 20/01/2014
NUMARASI : 2013/54-2014/20

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti
Davacı, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından feshedildiğini, iş sözleşmesinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı davacı ile geçerli şekilde ikale sözleşmesi imzalandığını, davacının davayı açmakta haksız olduğunu, davacının işe iade talep edemeyeceğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacının esasen hizmet akdini sona erdirme ve bozma anlaşması yapma iradesinin bulunmadığı, bozma sözleşmesini imzalamanın davacı bakımından makul bir fayda sağlamayacağı, ikale sözleşmesinin geçerli olmadığı, iş akdinin davalı tarafından feshedildiği ve feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiştir.
Temyiz:
Karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri süren işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde feshin geçersizliği ve işe iade istemi ile dava açması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre olup, resen dikkate alınması gerekir.
İşveren fesih bildiriminde bulunmuş, ancak bunu tebliğ etmemiş olmasına rağmen, örneğin, işçi, işvereni şikâyet ederek, fesih bildiriminin yapıldığı tarihi kesin olarak belirleyecek bir işlem yapmışsa, artık bu tarihin esas alınması uygun olacaktır. Bu anlamda işverenin fesih bildiriminin tebliğden imtina edildiği tutanakların tutulduğu tarih, tutanak düzenleyicilerinin doğrulaması halinde tebliğ tarihi sayılacaktır. Eylemli fesih halinde dava açma süresi, eylemli feshin yapıldığı tarihten itibaren işler.
İş sözleşmesinin önel verilerek feshi halinde, dava açma süresi önelin sona ereceği tarihte değil, işverenin fesih bildirimini tebliğ ettiği tarihten başlar.
Somut uyuşmazlıkta davalı işveren ile davacı arasında 25.07.2012 tarihinde ikale yapıldığı anlaşılmaktadır. Taraflar arasında imzalanan bu ikaleye göre iş sözleşmesinin sona ereceği artık davacının bilgisi dahilindedir. Davacı, ayrıca ikaleye istinaden, emekli olmak istediğine ilişkin dilekçesini 25.07.2012 de davalı kuruma vermiştir. 25.07.2012 de imzalanan ikale ile artık taraflar arasında iş sözleşmesinin sona ereceğinin davacıya bildirildiği, davacının imzaladığı, emeklilik işlemlerine ilişkin adımlar attığı, davanın ise 01.02.2013 tarihinde açıldığı, buna göre davanın bir aylık dava açma süresi geçtikten sonra açıldığı anlaşılmaktadır. Dava hak düşürücü süre içinde açılmamıştır. Davanın reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 280,00 yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 17.04.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.