Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/8162 E. 2014/9195 K. 22.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/8162
KARAR NO : 2014/9195
KARAR TARİHİ : 22.04.2014

MAHKEMESİ : Erzincan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 23/01/2014
NUMARASI : 2013/223-2014/31

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin geçerli ve haklı nedene dayanmaksızın işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davalı işyerinde çalışan işçi sayısının otuzun altında kaldığı, davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilmesi için fesih bildiriminin yapıldığı tarihte işyerinde 30 ve daha fazla işçi çalıştırılması gerekir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan işçi sayısına göre belirlenir.
4857 sayılı Kanunu’nun 2/2. maddesine göre, işverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve mesleki eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır. İşyeri, işyerine bağlı yerler, eklentiler ve araçlar ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamında bir bütündür. Yine aynı Kanunun 18/4. maddesi uyarınca, işverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.
Dosya içeriğinden, 10.07.1999 tarihinden beri davalı işyerinde aşçı olarak çalışan davacının iş sözleşmesinin, 10.06.2013 tarihinde, yatılı erkek kuran kursunun kapatılacağı, ayrıca davacının maddi sıkıntıları ve sağlık sorunlarının bulunduğu gerekçesiyle feshedildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda, mahkemece, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelen yazı cevabına göre, davalı vakfın Erzincan Şubesi’nde beş kişi çalıştığı gözetilerek, davanın reddine karar verilmiş ise de, yapılan araştırma eksik ve hüküm kurmaya yeterli bulunmamaktadır. Mahkemece, davalı vakfın şube adı belirtilmeksizin aynı iş kolunda Türkiye genelinde çalışan işçi sayısının Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan sorulması, bu hususta gerekirse diğer il müdürlüklerine de yazı yazılması ve bu suretle toplanacak deliller değerlendirildikten sonra işin esasına girilip girilmeyeceğinin belirlenmesi gerekirken, yazılı şekilde eksik araştırmayla hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine. 22.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.