Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/753 E. 2014/2297 K. 14.02.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/753
KARAR NO : 2014/2297
KARAR TARİHİ : 14.02.2014

MAHKEMESİ : Ankara 4. İş Mahkemesi
TARİHİ : 09/10/2013
NUMARASI : 2012/1101-2013/1077

Hüküm süresi içinde davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı Sosyal Güvenlik Kurumu Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Kreş ve Gündüz Bakımevi Müdürlüğünde çocuk eğiticisi olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin işyerinde üç kişilik eksilmeye gidilmesi sebebi ile feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı vekili, asıl işverenin yüklenici firma olduğunu, hizmet satın alan idarenin sorumluluğunun bulunmadığını, husumet itirazında bulunduklarını belirterek davanın reddini talep etmiştir.
Davalı şirket vekili, müvekkilinin taraf sıfatının bulunmadığını, davacının fesih bildiriminde kendi el yazısı ile Sosyal Güvenlik Kurumu işçisi olduğunu ikrar ettiğini, işten çıkarma yetkisinin de müvekkili firmada olmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacı şahitlerinin, davacının işini gerektiği şekilde yaptığını, eleman eksiltmesine gidildiği gerekçesi ile iş sözleşmesinin feshedildiğini, davalı işverenin davacının iş sözleşmesini işyerinin ve işin gereklerinden kaynaklanan geçerli sebeplerle feshettiğini ve feshe son çare olarak başvurduğunu ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar, davalı kurum vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesinde işletmenin, işyerinin veya işin gerekleri kavramına yer verildiği halde, işletmesel karar kavramından söz edilmemiştir. İşveren amaç ve içeriğini belirlemekte serbest olduğu kararları, yönetim hakkı kapsamında alabilir. Geniş anlamda, işletme, işyeri ile ilgili ve işin düzenlenmesi konusunda, bu kapsamda işçinin iş sözleşmesinin feshi dahil olmak üzere işverenin aldığı her türlü kararlar, işletmesel karardır. İşletmenin, işyerinin ve işin gereklerinden kaynaklanan fesihte, yargısal denetim yapılabilmesi için mutlaka bir işletmesel karar gerekir. İş sözleşmesinin iş, işyeri veya işletme gereklerine dayalı olarak feshi, işletmesel kararın sonucu olarak gerçekleşmekte, fesih işlemi de işletmesel karar çerçevesinde değişen durumlara karşı işverene tepkisini oluşturmaktadır. Bu kararlar işletme ve işyeri içinden kaynaklanan sebeplerden dolayı alınabileceği gibi, işyeri dışından kaynaklanan sebeplerden dolayı da alınabilir.
Somut olayda Sosyal Güvenlik Kurumu Kreş ve Gündüz Bakımevinde çocuk eğiticisi olarak çalışan davacının iş sözleşmesi idarenin 21.09.2012 tarih ve 8130103/717812 sayılı yazısına istinaden üç kişilik iş eksilişine gidilmesi sebebi ile feshedilmiştir. Davalı idare yazısına istinaden alt işveren şirket tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi geçerli fesih sebebi olup davanın reddi yerine kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 25,20 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 24,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 0,90 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 30,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 14.02.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.