Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/4908 E. 2014/6217 K. 17.03.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/4908
KARAR NO : 2014/6217
KARAR TARİHİ : 17.03.2014

MAHKEMESİ : Karaman İş Mahkemesi
TARİHİ : 28/11/2013
NUMARASI : 2013/69-2013/226

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı işçi, iş sözleşmesinin haklı ve geçerli bir sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı Y.. M.., davacı ile aralarında işçi-işveren ilişkisi bulunmadığını, Kuruma husumet yöneltilemeyeceğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, feshin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesi ile feshin geçersizliğine ve davacı işçinin işe iadesine karar verilmiştir.
Kararın davalı tarafından temyiz, üzerine Dairemizce; davalı ile dava dışı alt işveren arasındaki ilişkinin muvazaaya dayanıp dayanmadığının incelenebilmesi için ve verilecek karar dava dışı alt işverenin de hak alanını etkileyeceğinden davanın, davacının son olarak çalıştığı dava dışı alt işverene teşmili gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verilmiştir.
Mahkemece bozmaya uyulmuş ve davacının çalıştığı son alt işveren B…. İnşaat Gıda San. Tic. Ltd. Şti.’ ye dava teşmil edilmiş, davalı şirket davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece, davalılar arasındaki asıl işveren-alt işveren ilişkisinin geçerli olduğu, ancak davalılar arasındaki ihale sona erdiğinden, dava tarihi itibari ile davalılar arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunmadığı, diğer işçilerin yeni ihale alan şirkette çalışmaya devam ettikleri, dava tarihi itibari ile davalı Kurumun taraf sıfatı bulunmadığı gerekçesiyle, davalı Kurum yönünden husumet yokluğundan davanın reddine, davalı şirket yönünden ise davanın kabulü ile davacının işe iadesine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Davalı işverence feshin geçerli sebebe dayandığı kanıtlanmadığından, mahkemece feshin geçersizliğine ve davacının alt işveren işyerindeki işine iadesine karar verilmiş olması dosya içeriğine uygun olmakla birlikte; davalılar arasındaki alt işverenlik ilişkisinin geçerli olduğu ve muvazaaya dayanmadığı anlaşılmakla, asıl işveren Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün işe iadenin mali sonuçlarından sorumlu tutulması gerekirken bu davalı yönünden davanın husumet yokluğundan reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen sebeplerle;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-İşverence yapılan FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının davalı B.. Ş..’ne ait işyerindeki İŞİNE İADESİNE,
3-Davacının kanuni sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesi gereken tazminat miktarının fesih sebebi ve kıdemi dikkate alınarak beş aylık ücreti olarak belirlenmesine,
4-Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine, davacının işe başlatılması halinde varsa ödenen ihbar ve kıdem tazminatının bu alacaktan mahsubuna,
5-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 25,20 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 24,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 0,90 TL karar ve ilam harcının davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
6-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin davalılardan alınıp davacıya verilmesine,
7-Davacı tarafından yapılan 71,30 TL yargılama giderinin davalılardan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
8-Taraflarca yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine,
9-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 17.03.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.