Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/4138 E. 2014/7255 K. 08.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/4138
KARAR NO : 2014/7255
KARAR TARİHİ : 08.04.2014

MAHKEMESİ : Ankara 18. İş Mahkemesi
TARİHİ : 10/12/2013
NUMARASI : 2013/471-2013/861

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı işçi, iş sözleşmesinin haklı ve geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalılar vekilleri, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuşlardır.
Mahkemece, fesih ihbarından önce davacının yazılı savunmasının alınmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı taraflar ve dahili davalı temyiz etmiştir.
Somut olayda, davacı işçi, Türk Telekom Operatörlü Çağrı Merkezi emri işyerinde müşteri hizmetleri yetkilisi olarak çalışmış olup, işveren tarafından davacı işçinin iş sözleşmesi, iş sözleşmesine ve işyerindeki çalışma düzenine aykırı davranışlar göstermesi, işverenin güvenini kötüye kullanması, doğruluk ve dürüstlüğe aykırı hareket etmesi ve yapmakla yükümlü olduğu görevleri ikazlara rağmen yerine getirmemesi sebepleri ile feshedilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesine göre, “hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışına veya verimi ile ilgili sebeplerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25’inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır”. Bu hükümle, işçinin savunmasının alınması, işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle iş sözleşmesinin feshi için bir şart olarak öngörülmüş ve sadece işçinin savunmasının alınmamasının tek başına, süreli feshin geçersizliği sonucunu doğuracağı ifade edilmiştir. İşverene savunma alma yükümlülüğünü, sadece iş sözleşmesinin feshinden önce yüklemektedir. İşçiye ihtar verilirken ise bu şekilde bir yükümlülük yüklememektedir. Dolayısıyla, işçiye davranışı sebebiyle ihtar verilirken, savunmasının alınmaması ihtarı geçersiz kılmaz. İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır. İşçi fesihten önce savunma vermeye davet edilmeli, davet yazısında davranışı sebebiyle işten çıkarma sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmeli, makul bir süre önceden belirtilen yer, gün ve saatte hazır bulunması, bulunmadığı takdirde yazılı bir savunma verebileceğinin bildirilen yerde belirtilen gün ve saatte hazır bulunmadığı ve de buna rağmen yazılı bir savunma vermediği takdirde savunma vermekten vazgeçmiş sayılacağının kendisine hatırlatılması şarttır. Fesih bildirimiyle birlikte veya fesihten sonra savunma istenmesi feshi geçersiz kılar. Keza, ihbar süresi içinde savunma alınması da feshin geçersiz olması sonucunu doğurur.
Dosya içeriğine göre, davalı işverenin, davacı işçinin iş sözleşmesini 4857 sayılı Kanun’un 25/II. maddesi uyarınca feshettiği ve savunma almadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece, davalı işverenin fesih bildiriminde ve cevap dilekçesinde belirtilen iddiaları ve davacı işçinin bu iddialara ilişkin itirazları üzerinde durularak, tarafların tüm delilleri toplanıp sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, işçinin savunması alınmadığı gerekçesi ile taraf delilleri toplanmadan yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.