Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/32356 E. 2016/6161 K. 02.03.2016 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/32356
KARAR NO : 2016/6161
KARAR TARİHİ : 02.03.2016

Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, fazla çalışma, yıllık izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, 12.01.2004-19.09.2011 tarihleri arasında davalı işyerinde imalat ustası olarak çalıştığını, son ücretinin 1.100,00 TL olmasına karşın işe girişten itibaren asgari ücret üzerinden bildiriminin yapıldığını, fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram günlerindeki çalışma ücretinin ödenmediğini, yıllık izin kullandırılmadığını bu nedenlerle iş sözleşmesini 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/II-e maddesi gereğince haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, milli bayram günleri ücreti ile ücret alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının 19.09.2011 günü mesai sonunda yıllık izin kullanmak isteğinin genel koordinatöre ilettiğini, davacıya ertesi gün izine ayrılabileceği söylenmesine rağmen davacının 19.09.2011 günü mesai saatleri sonunda işyerinden ayrılarak bir daha işyerine hiç gelmediğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davacının fazla çalışma ve genel tatil alacağından uygun bir indirim yapılması gerekip gerekmediği hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Fazla çalışmalar ile ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtay’ca son yıllarda uygun bir indirim yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır. Ancak, fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının takdiri delil niteliğindeki tanık anlatımları yerine, yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir.
Somut olayda, davalı işyerinde sekiz yıla yakın bir süre çalışmış olan davacının fazla çalışma ve genel tatil alacağı, tanık beyanları esas alınarak hesaplanmıştır. Bu durumda mahkemece, davacının hastalık, izin, mazeret gibi nedenlerle işe devam edemediği günler olabileceği de dikkate alınarak fazla çalışma ve genel tatil alacağından uygun bir indirim yapılmalıdır. Yazılı belgeye dayanmayan fazla çalışma ve genel tatil alacağından uygun bir indirim yapılmaması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.03.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.