Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/30147 E. 2014/34576 K. 04.12.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/30147
KARAR NO : 2014/34576
KARAR TARİHİ : 04.12.2014

MAHKEMESİ :KUŞADASI 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ :21/05/2013
NUMARASI :2011/314-2013/255

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Asıl dava davacısı, birleşen dosya davalısı, davalı işyerinde kasap bölümünde kasap olarak çalışırken, fazla çalışmalarının olduğunu, bayramlarda çalıştığını, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
Asıl dava davalısı, birleşen dosya davacısı, davacının bildirim yapmaksızın işyerine gelmeyerek şirketi zarara uğrattığını ve bildirimsiz olarak iş sözleşmesine son vermesi sebebiyle işverene ihbar tazminatı ödemesi gerektiğini belirterek asıl davanın reddini ve ihbar tazminatı ile maddi tazminatın tahsilini talep etmiştir.
Mahkemece toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda, davacının davalı işverene işçilik alacaklarının ödenmesi ve iş koşullarının yasaya uygun hale getirilmesi sebebiyle ihtarname gönderdiği, açıkça iş sözleşmesini feshedeceğini beyan etmediği, işveren tarafından tutulan devamsızlık tutanakların ihtarnameden haberdar olunduktan sonra fesih sebebi yaratılmak suretiyle tutulduğu kanaati ile davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle asıl davanın kabulüne, birleşen davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı asıl dava davalısı, birleşen dosya davacısı vekili süresinde temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre asıl dava davalısı, birleşen dosya davacısı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında davacının fazla çalışma ücretine hak kazanıp kazanamayacağı ile fazla çalışma sürelerinin tespiti bakımından uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda davacı ve davalı tanıklarının ortak anlatımlarına göre davacının haftalık ortalama onsekiz saat üzerinden fazla çalışma alacağının hesaplanması dosya içeriğine uygun düşecektir. Mahkemece buna aykırı şekilde fazla çalışma alacağı hesaplanarak sonuca gidilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 04.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.