Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/25098 E. 2014/26855 K. 02.10.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/25098
KARAR NO : 2014/26855
KARAR TARİHİ : 02.10.2014

MAHKEMESİ : Bursa 6. İş Mahkemesi
TARİHİ : 14/02/2013
NUMARASI : 2011/501-2013/107

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, müvekkili olan şirketin davalı ile K.. 18 isimli işyerinin S.. Bar’ında sahne almak üzere 01.04.2010 tarihinde sanatçı mekan sözleşmesi imzalamış bulunduğunu, davalının sözleşmede belirtilen çalışma saatlerine riayet etmediğini, raporlu olduğu tarihte bir başka kulüpte sahne aldığını, yapılan sözleşmeye riayet etmeyen tarafın diğer tarafa 10.000,00 TL cezai şartı ödemeyi kabul ettiği hüküm altına alındığını, müvekkili şirketin davalının cezai şartı ödememesi sebebiyle davalı hakkında icra takibi başlatıldığını ancak davalının itirazı üzerine takibin durdurulduğunu belirterek itirazın iptaline ve davalı borçlunun alacağın yüzde kırkından az olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı adına usulüne uygun dava dilekçesi tebliğ edilmesine rağmen davalı tarafından herhangi bir beyanda bulunmadığı gibi duruşmalara da katılmamıştır.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulü ile itirazın iptaline ve takibine devamına, icra inkar tazminatı talebinin ise reddine karar verilmiştir.
Karar davalı avukatı tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında davalı işçinin iş sözleşmesinin işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği ve buna bağlı olarak itirazın iptali talebinin yerinde olup olmadığı hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkanı tanımaktadır.
Somut olayda, davacıya ait gece klübünde şarkıcı olarak sahne alan davalının iş sözleşmesi davacı tarafından aralarında imzalanan sözleşmeye göre 01-30.04.2010 arasında Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri saat 01.00 ile 04.00 arasında sahne alması gereken davalının aşırı alkol alması sebebiyle sahneye geç çıkıp erken indiği, 06.08.2010 tarihinde başka işyeri ile anlaştığını söylediği ve 07.08.2010 günü başka işyerinde sahneye çıktığının tespit edildiği gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiği anlaşılmaktadır.
Mahkemece, davacı işveren tarafından feshe sebep gösterilen olay ile ilgili olarak davalının iş sözleşmesine aykırı davrandığı hususunda somut bilgi ve belge bulunmamasına karşın davanın kabulüne karar verilmiştir. Davalının iş sözleşmesine aykırı davranışlarda bulunduğuna ilişkin yeterli delil bulunmaması sebebiyle itirazın iptaline karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.10.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.