YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/22356
KARAR NO : 2014/26809
KARAR TARİHİ : 02.10.2014
MAHKEMESİ : Ankara 6. İş Mahkemesi
TARİHİ : 13/11/2013
NUMARASI : 2012/1441-2013/1179
Hüküm süresi içinde davalı S.. Ç.. Sağlık İlaçlama İnş. ve Tem. Hiz. Paz. Tic. Ltd. Şti. avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı işçi, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı S.. Ç.. Sağlık İlaçlama İnş. Ltd. Şti.; davacının, iş sözleşmesinin işlerin azalması sebebi ile feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Davalı P.. B..; husumet itirazlarının bulunduğunu, davacının diğer şirket çalışanı olduğunu bu sebeple davanın reddi gerektiğini beyan etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, işletmesel kararın yerinde olmadığı, belediyenin işlerinin azalması sebebi ile işten çıkarma gerekçesinin haklı fesih sebebi olmadığı kanaati ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı S.. Ç.. Sağlık İlaçlama İnş. Ltd. Şti. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinin birinci fıkrasına göre iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Taraflar anlaşırlarsa işçi aynı sürede uyuşmazlığı özel hakeme götürebilir.
Bir aylık dava açma süresi hak düşürücü nitelikte olup, yargılamanın her aşamasında re’sen dikkate alınır. Dairemizce bir aylık dava açma süresinin başlangıcı fesih iradesinin işçiye ulaştığı tarih olarak kabul edilmektedir.
Dosya içeriğinden davacının 01.10.2011 tarihinden itibaren davalı işyerinde şoför olarak çalıştığı, 26.09.2012 tarihli fesih bildirimi ile işyerindeki yoğunluğun azalması sebebiyle iş sözleşmesinin ihbar süresi de verilerek 31.10.2012 tarihi itibariyle feshedildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda fesih bildiriminin davacıya 26.09.2012 tarihi itibariyle tebellüğ edildiğinin anlaşılmasına göre, işe iade davasının açılması için şart olan bir aylık dava açma süresi de bu tarih itibariyle başlayacağından, fesih işlemi ile ihbar süresi verilmesi dava açma süresi yönünden etkili bulunmayacağı dikkate alınarak 30.11.2012 tarihinde açılan davanın süre yönünden reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda belirtilen nedenlerle;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 25,20 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 24,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 0,90 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 325,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 02.10.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.