Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/21387 E. 2015/33919 K. 08.12.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/21387
KARAR NO : 2015/33919
KARAR TARİHİ : 08.12.2015

Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : Malatya 2. İş Mahkemesi
TARİHİ : 18/06/2014
NUMARASI : 2013/257-2014/281

DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, iş sözleşmesinin haksız ve hukuka aykırı olarak feshedildiğini, davacının dini bayramların ilk günü hariç diğer günlerde çalıştığını, milli bayramların tamamında çalıtığını, ayda bir defa hafta tatili günlerinde çalıştığını iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili alacağı, yıllık izin alacağının, davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı Sağlık Bakanlığı vekili, davacının iş sözleşmesi ile A. Mühendislik bünyesinde çalışan personel konumunda olup, davacının hiçbir şekilde Malatya Devlet Hastanesiyle bir bağı bulunmadığını, bu sebeple kendilerinin sorumlu tutulamayacağını belirterek açılan davanın reddini talep etmiştir.
Davalı A. Mühendislik vekili cevap dilekçesi ile; Malatya Hastanesi ile aralarında 01.10.2009-31.12.2011 tarihli genel temizlik hizmetleri alım işi için sözleşme yapıldığını, 31.12.2011 tarihinde sözleşmenin süresi biten davalının işçilerinin tamamının 2012 yılı için ihaleyi alan yeni şirket bünyesinde işe başladıklarını, bu şirketin davacının sözleşmesini feshettiğini, davacının yıllık ücretli izinlerini kullandığını belirterek açılan davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar davalılar vekillerince temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalılar vekillerinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında ulusal bayram ve genel tatil alacağı bulunup bulunmadığı uyuşmazlık konusudur.
Davacı işçinin ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma karşılığı ücretlere hak kazanıp kazanmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 47. maddesinde, Kanunun kapsamındaki işyerleri bakımından, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışma karşılığı olmaksızın o günün ücretinin ödeneceği, tatil yapılmayarak çalışıldığında ise, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça, imzalı bordroda yer alan bayram ve genel tatil ücreti ödemesinin yapıldığı varsayılır. Bordroda ilgili bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını her türlü delille ispat edebilir.
Ulusal bayram ve genel tatillerde çalışıldığının ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, yazılı delil niteliğindedir. Ancak, sözü edilen çalışmanın bu tür yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda, tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir.
İmzalı ücret bordrolarında ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından daha fazla çalışıldığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin alacağının bordroda görünenden daha fazla olduğu yönünde bir ihtirazi kaydının bulunması halinde, ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının ispatı her türlü delille yapılabilir. Buna karşın, bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda dahi, işçinin geçerli bir yazılı belge ile bordroda yazılı olanın dışında ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının yazılı delille ispatlaması gerekir.
Dosya kapsamına göre; davacının ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma olduğuna dair puantaj kayıtları ve imzasız bordrolardaki tahakkuklar bulunduğu bordrolardaki tahakkukların banka kanalıyla ödendiği anlaşılmaktadır. Söz konusu belgeler değerlendirilerek sonuca gidilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.12.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.