YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/19442
KARAR NO : 2014/23385
KARAR TARİHİ : 09.09.2014
MAHKEMESİ : Ankara 7. İş Mahkemesi
TARİHİ : 21/02/2014
NUMARASI : 2013/39-2014/121
Hüküm süresi içinde taraflar avukatları tarafından temyiz edilmiştir.Davalı Türk T.. A. Ş. vekili 25.06.2014 havale tarihli dilekçesi ile, Dairemizin 24.04.2014 tarih, 2014/8638 esas – 2014/9510 karar sayılı ilamın maddi hataya dayalı olarak verildiğini, davacının diğer davalı işçisi olduğu halde kendilerine işe iadesine karar verilmesinin ve bu hükmün onanmasının hatalı olduğunu ileri sürerek kararın düzeltilmesini talep etmiştir.
Dairemizce yapılan temyiz incelemesi sonunda, mahkemece feshin geçersizliği ile davacının davalı T.. A..’de işe iadesine verilen kararın onandığı, ancak davalının itirazlarında haklı olduğu anlaşılmakla Dairemiz kararının kaldırılmasına karar verildi. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin geçerli bir sebep olmaksızın feshedildiğini ve T.. A.. işçisi olduğunu ileri sürerek feshin geçersizliğin tespiti ile işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı T.. A.. vekili, davacının Asisstt Rehberlik ve M.. Hizmetleri A.Ş. işçisi olduğunu, taraf sıfatının bulunmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
Dahili davalı Asisstt Rehberlik ve M.. Hizmetleri A.Ş. vekili, davacının kendi işçileri olduğunu, feshin geçerli sebebe dayandığını savunmuştur.
Mahkemece, davacının iş sözleşmesinin geçerli neden olmaksızın ve usule aykırı olarak feshedildiği gerekçesiyle davanın kabulü ile feshin geçersizliğine ve davacının davalı T.. A.. işe iadesi ile dahili davalı hakkında taraf sıfatı bulunmadığından davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, taraflar vekillerince temyiz edilmiştir.
Dosya kapsamı itibariyle ve istikrar kazanan içtihat hükmü gereğince davalılar arasındaki ilişkinin muvazaaya dayanmadığı geçerli bir asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunduğu sabittir.
Somut olayda, iş sözleşmesinin geçerli bir sebep olmaksızın feshedildiği anlaşılmaktadır. Davalılar arasında geçerli bir asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunmasına rağmen mahkemece davacının davalı Asisstt Rehberlik ve M.. Hizmetleri A.Ş. işe iadesine karar verilmesi gerekirken davalı T.. A..’ye iadesine karar verilmesi isabetli görülmemiştir.
Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda belirtilen nedenlerle;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-İşverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının davalı Asisstt Rehberlik ve M.. Hizmetleri A.Ş.’ye işe iadesine,
3-Davacının yasal sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesi gereken tazminat miktarının fesih nedeni ve kıdemi dikkate alınarak 4 aylık ücreti olarak belirlenmesine,
4-Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine, davacının işe başlatılması halinde varsa ödenen ihbar ve kıdem tazminatının bu alacaktan mahsubuna,
5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
7-Davacı tarafından yapılan 361,30 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
8-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine, kesin olarak 09.09.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.