Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/19261 E. 2014/35029 K. 09.12.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/19261
KARAR NO : 2014/35029
KARAR TARİHİ : 09.12.2014

MAHKEMESİ : Yahyalı Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 17/04/2014
NUMARASI : 2012/166-2014/80

Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının, davalılara ait işyerinde çalıştığını, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep olmaksızın feshedildiğini belirterek, müvekkilinin ihbar ve kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti, gece zammı ücreti ve ödenmeyen ücret alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuşlardır.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Dosya içeriğine göre, işçilik alacaklarının hakim tarafından hesaplanarak hüküm altına alındığı görülmektedir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 266. maddesinde, “mahkeme, çözümü hukuk dışında, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde taraflardan birinin talebi üzerine yahut kendiliğinden bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verir. Hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün konularda bilirkişiye başvurulamaz.” düzenlemesi getirilmiştir. İşçilik alacakları değerlendirildiğinde, her ne kadar söz konusu alacakların hesaplanması hakim tarafından yapılabilecek bir iş ise de, somut olayda olduğu gibi bu tür hesaplamaların alacakların niteliğine göre karmaşık hal alması da mümkündür. Mahkemece re’sen hesaplama yapılmasına mevzuata göre engel bulunmamakta ise de, bu hesabın denetime uygun ve hüküm vermeye elverişli olması da beklenir. Dosyada hakim tarafından yapılan hesaplamada, hafta tatilinin fazla mesai ücreti içinde hesap edilmesi, ayrıca hafta tatili ücreti alacağının da hüküm altına alınması gibi bir takım hatalar mevcuttur. Mahkemece dava konusu alacaklar usulüne uygun şekilde hesaplatılmak ve uzman bilirkişiye denetime elverişli rapor tanzim ettirilerek bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.