Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/1559 E. 2014/2600 K. 17.02.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/1559
KARAR NO : 2014/2600
KARAR TARİHİ : 17.02.2014

MAHKEMESİ : Kayseri 3. İş Mahkemesi
TARİHİ : 10/12/2013
NUMARASI : 2013/478-2013/854

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, davalı işveren tarafından taraflar arasındaki iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshedildiğini, ancak davacının kıdem ve ihbar tazminatının eksik ödendiğini, fazla mesai, ulusal bayram genel tatil ve hafta tatili ücretlerinin ise ödenmediğini belirterek söz konusu alacakların tahsilini istemiştir.
Davalı vekili, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin işverence geçerli nedene dayanılarak feshedildiğini, davacının tüm alacaklarının ödenmiş olduğunu ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı davacı taraf temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında fazla çalışma ücretine hakkaniyet indirimi uygulanıp uygulanmayacağı uyuşmazlık konusudur.
Fazla çalışmaların uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtay’ca son yıllarda hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır. Ancak fazla çalışmanın tanık anlatımları yerine yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir.
Somut olayda; mahkemece fazla çalışma ücreti bozma kararından sonra dosyaya ibraz edilen takograf kayıtlarına göre hesap edilmiştir. Her ne kadar fazla çalışma ücreti konusunda bozma kararında hakkaniyet indirimi uygulanması gerektiği belirtilmişse de, temyiz edenin sıfatına göre, bozmadan sonra fazla çalışma resmi kayıtlara göre hesaplandığı için, hakkaniyet indirimi yapılması doğru olmaz. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 17.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.