Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/15200 E. 2015/26621 K. 06.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/15200
KARAR NO : 2015/26621
KARAR TARİHİ : 06.10.2015

MAHKEMESİ : Akhisar 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 18/02/2014
NUMARASI : 2013/171-2014/38

DAVA : Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin haksız ve hukuki dayanaktan yoksun gerekçelerle usulüne uygun savunmasını almadan feshettiğini belirterek kıdem tazminatının ve ihbar tazminatının hüküm altına alınmasını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin feshinde haklı olduğunu, davacının ürün işleme bölümünde piliç poşetleme elemanı olarak çalıştığını, 19.01.2012 tarihinde G.. A.. isimli bir işçinin davacının A kalite piliçlerin kanatlarını kırarak B kalite ürün bandına attığını gördüğünü, bunun yapılan araştırma ile doğru olduğunun tespit edildiğini, davacının eylemi kasıtlı olduğunun kusur araştırması yapılamayacağını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı Kanun’un 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere kanundaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkanı tanımaktadır.
Somut olayda; dosya kapsamına göre davacının çalışmış olduğu A kalite piliçlerin poşetlendiği banttaki A kalite piliçleri kanatlarını kırmak suretiyle B kalite piliç bandına attığı sabittir. Davacının bu davranışı doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış mahiyetindedir. Bu husus gözetilmeksizin davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.10.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.