Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2014/13721 E. 2014/22470 K. 16.07.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/13721
KARAR NO : 2014/22470
KARAR TARİHİ : 16.07.2014

MAHKEMESİ : Ankara 10. İş Mahkemesi
TARİHİ : 28/02/2014
NUMARASI : 2013/2045-2014/139

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı işveren, davacının yargılama sırasına aynı koşullarda çalışmak üzere davet edilmesine rağmen işe başlamadığını belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece işçinin davranışları nedeniyle yapılan fesihten önce davacının savunmasının alınmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içeriğine göre davacı işçinin iş sözleşmesinin 16.09.2013 tarihinde davalı işverence feshedildiği, davacı tarafından dava açıldıktan sonra işverence davacıya 06.12.2013 tarihinde tebliğ edilen 24768 yevmiye sayılı noter ihtarnamesi işe başlaması istendiği, ancak davacının işverenin samimi olmadığı gerekçesiyle işbaşı yapmadığı anlaşılmaktadır.
Davalı işverence feshin geçerli sebebe dayandığı ispatlanmadığından feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiş olması dosya içeriğine uygun olduğundan, davalının bu yöne ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
Ancak mahkemece boşta geçen süre nedeniyle en çok dört aylık ücret ve diğer hakların ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine karar verilmiş ise de, davacının işveren tarafından işe başlatılmak üzere davet edilmesi nedeniyle boşta geçen süre ücretinin tespitinde fesih bildirimi ile işe başlatma çağrısının işçiye tebliğ edildiği tarih arasında dört aylık süreyi geçmemek kaydıyla geçen sürenin esas alınması gerekecektir.
Belirtilen sebeplerle, mahkeme kararının 4857 sayılı Kanun’un 20/3. maddesi uyarınca bozularak ortadan kaldırılması ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3-Davacının kanuni süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar, fesih tarihi ile işe başlatma çağrısının işçiye tebliğ edildiği tarih arasında geçen iki ay yirmialtı güne kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6-Davacının yaptığı 80,30 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 16.07.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.