Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/9230 E. 2014/9952 K. 25.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/9230
KARAR NO : 2014/9952
KARAR TARİHİ : 25.04.2014

MAHKEMESİ : Bursa 6. İş Mahkemesi
TARİHİ : 12/02/2013
NUMARASI : 2011/881-2013/94

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı, davalı işyerinde 17.06.2008 tarihinde temizlik işçisi olarak çalışmaya başladığını, davalı işverenin maaşını ödemediğini ve zor durumda kaldığını, bu sebeple ayrılmak durumunda kaldığını, ayrılırken iki maaş tutarının ödenmediğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı alacağı ile ücret alacağının davalıdan tahsili talep etmiştir.
Davalı taraf cevap dilekçesi sunmamıştır.
Mahkemece, hükme esas alınan bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında ihbar tazminatı yönünden uyuşmazlık söz konusudur.
İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir sebebi olmaksızın ve usulüne uygun bildirim süresi tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24 ve 25. madde yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve Kanun’un 17. maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar süresi tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. Yine haklı fesih sebebine rağmen işçi ya da işverenin 26. maddede öngörülen hak düşürücü süre içinde fesih yoluna gitmemeleri halinde sonraki fesihlerde karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.
İhbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğu için, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir sebebe dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz.
Somut uyuşmazlıkta, davacı davalı işyerinde çalışmasına devam etmekte iken maaşlarının ödenmediğini ve bu nedenle işyerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirtmiştir. Davalı taraf ise davacının devamsızlığı nedeniyle iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini beyan etmiştir. Tüm dosya kapsamına göre davacının ödenmeyen ücret alacağı bulunduğundan iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca mahkemece ihbar tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulüne ilişkin karar hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 25.04.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.