Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/7579 E. 2014/6480 K. 18.03.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/7579
KARAR NO : 2014/6480
KARAR TARİHİ : 18.03.2014

MAHKEMESİ : Denizli 4. İş Mahkemesi
TARİHİ : 26/12/2012
NUMARASI : 2012/100-2012/34

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, davalıya ait işyerinde 05.07.2006-06.03.2010 tarihleri arasında çalıştığını iş sözleşmesinin işverence haksız feshedildiğini, işyerinde fazla çalışma yapmasına, hafta tatilleri ile ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışmasına rağmen ücretlerinin ödenmediği ve yıllık izinlerinin kullandırılmadığını ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının iş sözleşmesinin devamsızlık haklı nedenine dayanılarak feshedildiğini, iş yerinde fazla çalışma yapılmadığını, hafta tatilleri ile ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışamadığını ve davacının hak kazandığı yıllık izinlerini kullandığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin davacı işçi tarafından haklı nedene dayanılarak feshedildiği, davacın fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil günleri çalışma iddiasını tanık beyanları ile ispatladığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı ve davalı taraflar temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacının temyiz itirazları yönünden , işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
Somut olayda, davalı işveren tarafından dosya içerisine ibraz edilen puantaj kayıtları içeriği ile davacının hak kazandığı fazla çalışma ücret alacaklarının ödendiğinin ispatlandığı kanaatine varılmış ve bu alacak isteminin reddine karar verilmiştir.
Hükme esas alman puantaj kayıtlarının incelenmesinde; işçinin günlük olarak gerçekleştirdiği fazla çalışma süresinin ilgili sütununda gösterildiği, kayıtların alt kısımda ise aylık olarak tahakkuk ettirilen ve işçiye ödenen fazla çalışma ücret miktarının belirtildiği görülmektedir. Puantaj kayıtlarında gösterilen toplam fazla çalışma süresine uygun şekilde tahakkuk gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, bir başka söyleyiş ile kayıtlarda gösterilen fazla çalışmaların karşılıklarının tamamının ödenip ödenmediği denetlenmeksizin davacının fazla çalışma ücret alacağı isteminin reddine karar verilmesi isabetsizdir. Bu hususta bilirkişiden ek rapor alınarak davacının bakiye fazla çalışma ücret alacağı bulunup bulunmadığı belirlenmeli ve sonucuna göre hüküm kurulmalıdır.
3-Davalının temyiz itirazları yönünden ise, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücret alacakları yönünden, davalı işverence ibraz edilen puantaj kayıtlarının dikkate alınmaması da hatalıdır. Puantaj kayıtlarında davacının çalışmadığı belirtilen halta tatilleri ile ulusal bayram genel tatil günleri hesaplama dışında bırakılarak sonuca gidilmelidir. Karar bu yönü ile de eksik incelemeye dayalı olup, bu husus ayrı bir bozma sebebi olarak kabul edilmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.