Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/6599 E. 2014/6120 K. 14.03.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/6599
KARAR NO : 2014/6120
KARAR TARİHİ : 14.03.2014

MAHKEMESİ : Balıkesir 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 13/02/2013
NUMARASI : 2011/937-2013/124

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı-karşı davalı vekili, müvekkilinin 23.09.2005-17.01.2011 tarihleri arasında davalı işyerinde çalıştığını, son olarak askeri proje sorumlusu olarak çalıştığını, haftaiçi hergün 2-3 saat fazla mesai yaptığını, Cumartesi günleri 16:00 kadar çalıştığını, bir çok Pazar günü yarım gün çalıştığını, fazla mesai alacağının ödenmediğini belirterek fazla mesai alacağının davalıdan tahsili talep etmiştir.
Davalı-karşı davacı vekili, davacının istifa ederek işyerinden ayrıldığını, ibraname ile şirketi ibra ettiğini, karşı dava olarak davacının istifa sebebiyle işyerinden ayrılması sebebiyle ihbar tazminatı ödemesi gerektiğini belirterek davacının açtığı davanın reddine karar verilmesini, karşı davanın kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının davalı işyerinde fazla çalışma yaptığı, bu gerekçe ile davacı karşı davalının davasının kısmen kabulüne karar verildiği, davacının başka bir işe girmek için işyerinden ayrıldığını belirtmiş ise de ayrılma dilekçesinde “yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla işten ayrılıyorum” şeklinde şerh düştüğü, fazla mesai alacağına hak kazandığından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesine göre iş sözleşmesini derhal fesih hakkı bulunduğu, davalı-karşı davacının ihbar tazminatına hak kazanamadığı gerekçesi ile davalı-karşı davacının davasının reddine karar verilmiştir.
Kararı davalı-karşı davacı temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı-karşı davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip feshetmediği noktasındadır.
Davacı taraf davalı işverene karşı fazla mesai alacağını talep ederek dava açmıştır. Davalı taraf davacının kamu kurumunda iş bulması sebebi ile iş sözleşmesini istifa ile sonlandırdığını, ihbar süresine ilişkin ücreti ödemediğini belirterek davacıya karşı dava açmıştır. Mahkemece davacının başka bir işe girmek için işyerinden ayrıldığını belirtmesine rağmen kanuni haklarım saklı kalmak kaydıyla işten ayrıldığına dair şerh düştüğü, fazla mesai alacağına hak kazandığından iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı bulunduğu gerekçesi ile karşı davada talep edilen ihbar tazminatının reddine karar verilmiştir. Davacının kanuni haklarını saklı tutmasının fesih için haklı sebep oluşturacak bir neden olmadığı, davacının iş sözleşmesinin feshi sebebi olarak fazla mesai alacaklarının ödenmediğini ileri sürmediği, davacının istifa dilekçesinde kamu kuruluşunda iş bulduğundan ayrıldığını belirttiği, ayrıca dosyada bulunan davacıya ait dilekçede de istifa sonucu tazminatlarının kanuni olarak tarafına ödenmeyeceğini bildiğini belirttiği, tüm bunlar dikkate alındığında davacının haklı bir sebep olmaksızın ve ihbar süresine uymadan davalı işyerinden istifa ederek ayrıldığı, bu sebeple davacının davalı işyerine ihbar tazminatı ödemesi gerektiği anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca mahkemece yazılı gerekçe ile karşı davanın reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 14.03.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.