Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/6128 E. 2013/9330 K. 02.05.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/6128
KARAR NO : 2013/9330
KARAR TARİHİ : 02.05.2013

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, muhabir olarak çalışan davacıya işverence fazla mesai yaptırıldığı halde ücretinin ödenmediğini belirterek fazla mesai ücreti alacağının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacıya çalışmalarından kaynaklanan fazla mesai ücretlerinin ödendiğini, başkaca alacağı bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, delil durumuna göre ve yargılama sırasında alınan bilirkişi raporuna dayanılarak alacak hüküm altına alınmıştır.
Hüküm, Dairemiz tarafından, iki davacı tanığının normal günlük mesai sonunun 19.30 olduğunu beyan ettiği halde, hükme dayanak bilirkişi raporunda işçinin nöbetçi olduğu gün dışında haftanın beş günü mesai bitişinin saat 20.00 olarak esas alınmasının dosya içeriğine uygun olmadığı ve kabule göre de fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil % 5 fazlası alacaklarında takdiri indirimin daha yüksek bir oranda yapılması gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur.
Mahkemece bozma ilamına uyulduğu belirtilmesine rağmen, bozma sonrası alınan bilirkişi raporunda fazla mesai ücreti hesaplamasında günlük mesai bitim saati 19.30 olarak esas alınması gerekirken, yine 20.00 olarak değerlendirilerek hatalı hesaplama gerçekleştirilmiş, bozma gereği yerine getirilmemiştir. Diğer taraftan fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil alacaklarının % 5 fazlasından % 65 oranında yapılan hakkaniyet indirimi de somut olaya uygun değildir. Benzer uyuşmazlıklarda asıl alacakların % 5 fazlasından yapılacak indirimlerde % 5 fazlanın asıl alacağın en fazla üç katını aşmayacak miktarda olmasını sağlayacak oranda bir indirim yapılması öngörülmektedir. Somut olayda da % 5 fazlanın asıl alacağın üç katını aşmayacağı göz önünde bulundurulmak suretiyle daha yüksek oranda indirim yapılması gerekirken % 65 oranında yapılan indirim doğru görülmemiş ve belirtilen nedenlerle hatalı bulunan hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.