Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/6085 E. 2014/4711 K. 04.03.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/6085
KARAR NO : 2014/4711
KARAR TARİHİ : 04.03.2014

MAHKEMESİ : Bakırköy 10. İş Mahkemesi
TARİHİ : 17/01/2013
NUMARASI : 2010/362-2013/29

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin haklı sebeplerle feshettiğini ileri sürerek, davalıdan kıdem tazminatı, ücret, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacağı ile teminat senedinin iadesi talebinde bulunmuştur.
Davalı vekili, davacının ödenmeyen ücret ve alacağı olmadığını, işçilerden teminat senedi alınmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, iş sözleşmesinin davacı tarafından haklı sebeple feshedildiği gerekçesiyle ve bilirkişi raporundaki hesaplamalar doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında ücret ve ulusal bayram ve genel tatil alacağına hak kazanıp kazanmadığı ve davacının feshinin haklı sebebe dayanıp dayanmadığı hususu tartışmalıdır.
Somut olayda, davalı tarafından 19.03.2012 tarihli dilekçesinde davacıya yapılan ödemeleri gösterir tablo ile Yapı Kredi Bankası makbuzları ve hesap ekstresi arasında uygunluk bulunduğu ve davacıya ücret ve ulusal bayram genel tatil alacaklarının ödendiği görülmektedir.
Davacı iş sözleşmesini ücret ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin yanı sıra sefer primlerinin düşürülmesi ve eksik ödenmesi, yeme içme ve yol masraflarının kaldırılması, sekiz aylık asgari ücretinin ödenmemesi, yıllık izinlerinin kullandırılmaması ve ücretlerinin ödenmemesini gerekçe göstererek feshetmiş ise de, davacı sefer primlerinin düşürüldüğünü ve eksik ödendiğini ispatlayamadığı gibi, yıllık izinlerin kullandırılmamasının haklı fesih sebebi oluşturabilmesi için çok uzun süre veya talep edildiği halde gerekçesiz olarak izin kullandırılmama gibi bir durum olması gerektiği, ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığı, yıllık ücretli izin alacağı ancak fesihten sonra talep edilebilecek bir alacak olması nedeni ile bu alacağın ödenmemiş olması da işçiye iş sözleşmesini haklı olarak feshetme imkanı vermediği, hal böyle olmakla davacının iş sözleşmesinin feshinin haklı sebebe dayanmadığı anlaşılmıştır.
Mahkemece, davacının kıdem tazminatı ile ücret ve ulusal bayram ve genel tatil alacak taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken, taleplerin kabulü isabetli görülmemiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgiliye iadesine, 04.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.