Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/3644 E. 2014/2146 K. 13.02.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/3644
KARAR NO : 2014/2146
KARAR TARİHİ : 13.02.2014

MAHKEMESİ : İstanbul 5. İş Mahkemesi
TARİHİ : 13/12/2012
NUMARASI : 2011/606-2012/932

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili; davacının iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini ileri sürerek prim ve sözleşmeden doğan haksız fesih tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı şirket, davacının haklı sebeple çıkarıldığını, ihbar tazminatının ödendiğini cezai şartı hak kazanmadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece bilirkişi raporundaki hesaplamalar göre alacakların kısmen kabulüne karar verilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-İşçi ve işveren asgari süreli iş sözleşmesi yaparak sözleşmenin belirlenen asgari süre içinde süreli fesihle sona erdirilemeyeceğini, buna karşılık bu süre geçtikten sonra bu yola gidilebileceğini kararlaştırabilirler. Başka bir deyimle, bu durumda asgari sürenin geçmesinden sonra taraflar için süreli fesih hakkı doğar.
Gerek belirli gerekse belirsiz iş sözleşmelerinde, cezai şart içeren hükümler, karşılıklılık prensibinin bulunması halinde kural olarak geçerlidir. Ancak, sözleşmenin süresinden önce feshi şartına bağlı cezai şartın geçerli olabilmesi için, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin belirli süreli olması zorunludur. Asgari süreli iş sözleşmelerine de aynı şekilde hükümler konulması mümkündür.
Somut olayda asgari süreli yapıldığı anlaşılan sözleşmede henüz asgari süre geçmeden sözleşme işveren tarafından feshedildiğinden davacının ihbar tazminatı hakkı doğmadığı halde ihbar tazminatı ödemiş ise de mahkemece hüküm altına alman cezai şarttan ödenen ihbar tazminatının mahsubu yapılarak sonuca gidilmesi gerekir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.