Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/3615 E. 2014/2230 K. 13.02.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/3615
KARAR NO : 2014/2230
KARAR TARİHİ : 13.02.2014

MAHKEMESİ : Karaman İş Mahkemesi
TARİHİ : 11/12/2012
NUMARASI : 2011/205-2012/364

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, kıdem tazminatı, resmi tatil alacağı, fazla mesai ücreti yıllık izin ve hafta tatili alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı; davacının yeni iş bulması sebebiyle işten ayrılmak istediğini, daha sonrada istifa ettiğini, kıdem tazminatına hak kazanamayacağını, fazla mesai ücretlerinin ödendiğini, alacağının bulunmadığını, bu sebeple davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkeme, dosyadaki davacı beyanları ve dosya kapsamındaki delillerden, tanık anlatımlarını esas alarak davacının çalışma şartlarına dayanamayarak işten ayrıldığı yönünde kanaat oluşmadığından kıdem tazminatı ve genel tatil alacaklarının reddi ile bordrolara göre ödenmeyen aylara ilişkin olarak fazla mesai ücret alacaklarının hesaplandığı, bilirkişi raporu esas alınarak fazla çalışma alacağı olduğu kanaatiyle davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
Temyiz:
Karar, taraflarca temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-İşverence çalışma şartlarının uygulanmaması sebebine dayalı olarak iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı olarak feshedilip feshedilmediği hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
Mahkemece; davacı tarafından çalışma şartlarının ağır olduğunun iddia edilmesine karşın, davacının çalışma şartlarına dayanamayarak işten ayrıldığı yönünde kanaat oluşmadığı gerekçesiyle davacının kıdem tazminatının reddine karar verilmiş ise de; davacı ve davalı tanıklarının beyanlarına göre günde oniki saat çalıştıklarını, Pazar günleri de çalışma yapılabildiğini, bayramlarda dahi çalışma yapıldığını, davacının çalıştığı bölümün sürekli çalışmalarının olduğunu beyan ettikleri tespit edildiğinden davacının fazla çalışma sürelerinin uzunluğu sebebiyle işçinin haklı fesih hakkı doğmuş olup, davacının kıdem tazminatına hak kazandığı anlaşılmakla mahkemenin dosyayı bu yönüyle değerlendirmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 13.02.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.