Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/3175 E. 2014/2351 K. 14.02.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/3175
KARAR NO : 2014/2351
KARAR TARİHİ : 14.02.2014

MAHKEMESİ : Adana 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 20/12/2012
NUMARASI : 2010/1075-2012/978

Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar vekili cevap dilekçesinde, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı kanuni süresi içinde davalılar temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2-Fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarından hakkaniyet indirimi yapılıp yapılmayacağı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Fazla çalışmaların, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtay’ca son yıllarda hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır. Ancak, fazla çalışmanın tanık anlatımları yerine, yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir. Mahkemece, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarından hakkaniyet indirimi yapılmaması hatalıdır.
3-Öte yandan, fazla çalışma ücreti alacağına ilişkin olarak ıslah dilekçesine karşı davalı tarafça süresinde zamanaşımı definde bulunulmuş ve 15.12.2012 tarihli ek bilirkişi raporundan zamanaşımı defi dikkate alınarak fazla çalışma ücreti alacağı hesaplanmıştır. Ancak, mahkemece, gerekçe gösterilmeksizin, ıslah dilekçesi verilmeden önce (zamanaşımına uğrayan kısım dışlanmadan) hesaplanan fazla çalışma ücreti alacağına hükmedilmesi de usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.