Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/25707 E. 2014/4894 K. 06.03.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/25707
KARAR NO : 2014/4894
KARAR TARİHİ : 06.03.2014

MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi
TARİHİ : 04/06/2013
NUMARASI : 2010/205-2013/533

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının iş sözleşmesinin işverence haklı neden olmaksızın feshedildiğini belirterek, ihbar ve kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ücret, ikramiye, fazla çalışma ücreti alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini, davacının üretim tankını açık bırakması sonucu yere ürün boşalması ve ardından bu ürünü yerden toplayarak başka tanka aktarması üzerine yeni üründe sterilizasyonun gerçekleşmemesi nedeniyle işveren zararına neden olduğunu, işyeride ikramiye uygulaması olmadığını, diğer alacakların da mevcut bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, yargılama sırasında alınan bilirkişi raporuna göre belirlenen işçi kusuruna dayalı işveren zararının işçinin 1 aylık ücretinin altında kaldığı gerekçesiyle ihbar ve kıdem tazminatı hüküm altına alınmış, diğer alacaklar da delil durumuna göre kısmen kabul edilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshi uyuşmazlık konusudur. Dosya içeriğine göre, işyerinde ilaç üretimi gerçekleştirildiği ve davacının üretimden sorumlu operatör olarak çalıştığı uyuşmazlık dışıdır. Davalı işveren, davacının üretim tankından ürün boşalması üzerine yere dökülen ilaç hammadesini yerden başka bir tanka vakumlayarak aldığını, sonuçta hem ürünün kaybedilmesi hem de aktarılan tanktaki ürünün sterilizasyonunun bozulması nedeniyle işveren zararı oluştuğunu iddia etmiş, delil olarak iş akış formları, analiz raporları ve olayın oluşu ile ilgili olarak tutulmuş tutanakları sunmuştur. Yargılama sırasında alınan bilirkişi raporu ile işçinin olayda % 20, işverenin % 80 kusurlu olduğu, ürünün yere boşalması sürecine yönelik olarak toplam hammadde zararının 6.178.608,00 TL olduğu, bunun işçinin kusuruna yönelik kısmının 1.235.721,00 TL olduğu tespit edilmiştir. İşyerinde yapılan işin ilaç üretimi olduğu, doğrudan halk sağlığını ilgilendirdiği izahtan varestedir. Üretim sırasında yere dökülen ilacın üretimle sorumlu işçiler tarafından yerden toplanarak başka tanka aktarılması olayında işçinin tümüyle kusuru bulunduğu sabittir. İlaç üretimi sorumlusu işçinin yere dökülen ve steril olması gerektiği ortada olan ürünü bir başka kazana yerden toplayarak aktarması eylemi, doğruluk ve bağlılığa aykırı davranış olup, iş sözleşmesinin feshi haklı nedene dayanmaktadır. Bu durumda artık işçinin sebep olduğu zararın miktarının aylık ücretini aşıp aşmadığına bakılamaz. İhbar ve kıdem tazminatı isteklerinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabul edilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
2-Taraflar arasındaki bir diğer uyuşmazlık konusu ücret seviyesi noktasındadır. Davalı tarafından sunulan bordrolar asgari ücretin üzerinde bir miktar içermekte ve işçi imzasını taşımakta olduğu halde emsal ücret araştırması yapılması hatalıdır. Mahkemece işçilik alacakları bordroda yer alan ücret üzerinden hesaplatılarak hüküm altanı alınmak üzere kararın bozulması gerekmiştir.
3-İşyerinde ikramiye uygulaması bulunup bulunmadığı hususu da bir başka ihtilaf konusudur. Dosya arasındaki belgelere göre, taraflar arasında ikramiye ödeneceğine dair bir sözleşme bulunmamaktadır. Ayrıca dinlenen tanık beyanlarında da işyerinde bir ikramiye uygulaması bulunduğu ifadesi yer almamaktadır. Davacı tarafından ikramiye uygulamasının varlığı kanıtlanamadığı halde, ikramiyenin hem tazminata esas ücrete giydirilmesi, hem de alacak olarak hesaplanarak hüküm altına alınması hatalıdır. İkramiye alacağının reddi yönünden de hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 06.03.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.