Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/25262 E. 2014/35299 K. 11.12.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/25262
KARAR NO : 2014/35299
KARAR TARİHİ : 11.12.2014

MAHKEMESİ : Balıkesir 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 15/07/2013
NUMARASI : 2011/387-2013/431

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacağının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, fason imalat yapılmasına ilişkin işçilik faturaları düzenlendiği ve taraflar arasında asıl alt işveren ilişkisinin ispatlanamadığı, davacının kendi isteği ile ayrılması sebebi ile ihbar tazminatına hak kazanamadığı, 1 yıldan az çalıştığı gerekçesi ile kıdem tazminatı ve izin alacağının reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Taraflar arasında davalı şirketler arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bu ilişkinin dava konusu alacaklara etkisi konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda davacı İ.-B. S. D. San. A.Ş. bünyesinde dar dokuma atölyesinde posta başı olarak çalışmaya başladığını, aynı iş ve işyerindeki çalışmaya devam etmesine karşın girdi-çıktı yapılmak sureti ile başka işverenlerin işçisi olarak gösterildiğini, 17.07.2009-11.04.2011 tarihleri arasında diğer davalı Z.. K.. nezdinde çalışmış gibi gösterilip belirli iş süresinin sona ermesi nedeni ile 11.04.2011 tarihinde işine son verildiğini, davalılardan İ. B.S. Dokuma A.Ş. tarafından 2003 yılına kadar kendi bünyesinde çalıştırıldığını, daha sonrasında işe aldığı işçilerin kanuni haklarını kullanmalarını engellemek için aynı bünyede her atölye de ayrı bir işveren oluşturduğunu, bu işverenlerin çoğunu eski çalıştırdığı işçi ve usta başlarından seçtiğini, işçileri aynı iş ve işyerinde çalıştırmaya devam etmesine rağmen her yıl kağıt üzerinde işveren değişikliği yaptığını, işçileri bir yıldan az sürelerle ve belirli süreli iş sözleşmeleri ile çalıştırdığını, fiiliyatta ara vermeden aynı işveren nezdinde çalışmaya devam ettiğini davalılar arasında asıl alt işveren ilişkisi bulunduğunu iddia etmiştir. Mahkemece davacı tarafından davalılar arasında asıl alt işveren ilişkisinin talep edilen alacakların ispatlanamadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş ise de; davalılar arasındaki ilişki yeterli derecede araştırılmamıştır. Öncelikle davalı şirketler arasındaki ilişki netleştirilmelidir. Davacının sözkonusu dava dışı şirketlerdeki çalışmasının ne şekilde devam ettiği, şirketler arasında işyeri devri, hizmet sözleşmesi devri, organik bağ olup olmadığı tespit edilmelidir. Ticaret Sicil Memurluğundan, davalıların sicil tescil tarihleri, kuruluştan itibaren adresleri, yetkililerinin ve ortaklarının kimlik bilgileri, faaliyet alanları sorularak bilgi ve belgeler istenilmeli; Sosyal Güvenlik Kurumundan ilgili dönem işyeri dönem bordroları istenerek şirketler arasındaki işçi hareketleri incelenmelidir. Davalı İ.S. Dokuma San Aş. ile diğer davalılar arasında asıl alt işveren ilişkisi bulunup bulunmadığı, muvazaa, organik bağ ve birlikte istihdam etme yönünden şirketlerin defter ve kayıtları üzerinde uzman bilirkişilere inceleme yaptırılarak sonuca gidilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 11.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.