Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/24714 E. 2014/34172 K. 02.12.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/24714
KARAR NO : 2014/34172
KARAR TARİHİ : 02.12.2014

MAHKEMESİ : Ankara 16. İş Mahkemesi
TARİHİ : 18/04/2013
NUMARASI : 2011/688-2013/243

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, müvekkili işçinin iş sözleşmesinin haklı sebep olmadan işverence feshedildiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve prim alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında, davacının aylık ücret miktarı ve prim alacağına hak kazanıp kazanmadığı noktalarında uyuşmazlık vardır.
Somut olayda, mahkemece, karar gerekçesinde, aylık ücret miktarının sunulan banka kayıtlarına göre belirlendiği açıklanmıştır. Davacı tarafça dosyaya sunulan, banka hesap ekstrelerinde görünen, “maaş” açıklamalı ödemeler haricindeki meblağların kimin tarafından hesaba yatırıldığı belli değildir. Mahkemece bu yönün araştırılmaması hatalı olmuştur. Diğer taraftan, emsal ücret miktarının araştırılmaması da hatalıdır. Anılan sebeple, öncelikle banka hesap ekstreleri eksiksiz şekilde ilgili bankadan celp edilmeli; bahsi geçen meblağların kimin tarafından hesaba yatırıldığı belirlenmelidir. İşçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonuca gidilmelidir.
3-Mahkemece, prim alacağı hüküm altına alınmış ise de, yapılan araştırma ve inceleme yetersizdir. Öncelikle, işyerinde prim ödenmesi usulüne ilişkin personel yönetmeliği, talimatı ve benzeri yazılı iş yeri düzenlemeleri ile prim hesaplamasına esas tüm
iş yeri kayıtları davalı işverenden istenerek dosya kapsamına alınmalıdır. Hakimin davayı aydınlatma ödevi kapsamında, davacı asil ve davalı şirket yetkilisi dinlenilmelidir. Yapılacak araştırma sonucunda, uzman bilirkişi vasıtasıyla dosya kapsamı incelemeye tabi tutularak, prim alacağı hakkında karar verilmelidir.
Yukarıda yazılı sebeplerden, eksik araştırma ve incelemeyle karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.