Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/2456 E. 2014/1131 K. 30.01.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/2456
KARAR NO : 2014/1131
KARAR TARİHİ : 30.01.2014

MAHKEMESİ : Bursa 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 16/10/2012
NUMARASI : 2011/703-2012/587

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı izinsiz olarak işe gelmediğini, geçerli bir mazeret bildirmediğin haklı nedenle iş sözleşmesinin feshedildiğini, davacının evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshettiğini belirttiğini ancak davacının devamsızlık yaptığında evli olmadığını beyanla davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkeme, işçinin devamsızlığına ilişkin mazeretinin sorulması veya bu hususta bir araştırma yapılması haklı ve geçerli bir mazeret bildirilmemesi halinde iş akdinin feshinin usule uygun olacağı, davalı tarafça gerçekleştirilen feshin yöntemince yapılmadığı kanaatine kanaatiyle davanın kabulüne karar vermiştir.
Temyiz:
Karar, davalı tarafından temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Davacı işçi nikah işlemlerini yapmak için bir gün işe gelmediği için sözleşmesi işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek ihbar ve kıdem tazminatını hüküm altına alınması isteğinde bulunmuştur. Davalı işverence davacının 1 günlük izin isteğinin kabul edilmemesi üzerine davacının işyerini terk ettiğini ve bir daha gelmediği için sözleşmenin devamsızlık nedeniyle haklı olarak feshettiğini belirtmiştir. Her ne kadar davalı işverence devamsızlığa ilişkin tutanak düzelenmiş ise de davacının Çalışma Bölge İş Müdürülüğüne vermiş olduğu şikayet dilekçesinde iş sözleşmesinin evlilik nedeniyle kendisinin feshettiğini belirtmesi karşısında davacının izin istediği gün ve sonrasında işe gelmediğinin kabulü gerekir. Davacının evlendiği tarihin olaydan yaklaşık dört ay sonra olduğu, dosyadaki belgelerden anlaşıldığına göre sözleşmenin davacı tarafından evlenme nedeniyle feshedildiği sonucuna da varılamaz. Hal böyle olunca iş sözleşmesinin davalı işverence devamsızlık nedeniyle haklı olarak feshedildiğinin kabulü gerekir. Dolayısıyla davacının ihbar ve kıdem tazminatının reddi yerine kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 30.01.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.