YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/2157
KARAR NO : 2014/1496
KARAR TARİHİ : 06.02.2014
MAHKEMESİ : Orhaneli Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 06/09/2012
NUMARASI : 2011/151-2012/328
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi …tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin alacağını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, iş sözleşmesinin belirli süreli olduğunu, ödemeler nedeniyle davacının firmayı ibra ettiğini, ihaleyi alan yeni firmada kesinti olmadan aynı koşullarda çalışmaya devam ettiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu, ibranamede yazılı kıdem tazminatı ve yıllık izin alacağının işçiye ödendiğini ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Yargıtayın yerleşik uygulamasına göre miktar içeren ibra sözleşmelerinde alacağın tamamen ödenmiş olması durumunda borç ifa yoluyla sona ermiş olur. Buna karşın kısmi ödeme hallerinde kökleşmiş içtihatlarda ibraya değer verilmemekte ve yapılan ödemenin makbuz hükmünde olduğu kabul edilmektedir.
Somut olayda davacının imzasını kabul etmediği 01.12.2007 tarihli ibranamede ücret, kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacak tutarları da yazılarak ödendiğinin belirtildiği anlaşılmakla öncelikle ibranamedeki imzanın davacıya ait olup olmadığı konusunda uzman bilirkişiden alınacak raporla bu durumun aydınlatılması gerekir. Öte yandan davalı tarafın işçilere izin ve kıdem tazminatı ödemesi yaptığını gösteren imzasız listede davacının da adının bulunduğu ve bu listedeki toplam ödemeleri aynı zamanda fotokopisi sunulan işyeri yevmiye defterinde de görülmesine göre defter asılları üzerinde muhasebeci bilirkişiye
yaptırılacak inceleme ile ibranamdeki tutarın ödenip ödenmediği veya ne kadarının ödendiği belirlenerek yukarıda açıklanan ilke uyarınca sonuca gidilmesi gerekirken mahkemece eksik incelemeyle hüküm kurulması bozulmayı gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 06.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.