Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/1995 E. 2014/797 K. 23.01.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/1995
KARAR NO : 2014/797
KARAR TARİHİ : 23.01.2014

MAHKEMESİ : Tokat 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 18/12/2012
NUMARASI : 2010/127-2012/320

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi …… tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, Mayıs 2007 tarihinde çalıştığı kerestecilik işinin mahiyeti gereği yakalandığı bel fıtığı sebebi ile çalışamaz hale geldiğini, bu sebeple iş sözleşmesini haklı olarak feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesini fesihte haklı olduğunu ispat edemediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı taraflar temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının iş sözleşmesini fesihte haklı olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinin I-a bendinde, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçinin iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebileceği düzenlenmiştir.Somut olayda, davacı Mayıs 2007 tarihi itibariyle çalıştığı kerestecilik işinin mahiyeti gereği yakalandığı bel fıtığı sebebiyle çalışamaz hale geldiğini beyanla iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiğini iddia etmiştir. Tek doktor tarafından düzenlenen sağlık raporunda, davacının fesih tarihi itibariyle çalışabileceği belirtilmiştir. Davacının davalıya ait işyerinde çalışmaya devam etmesinin sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmayacağı konusunda sağlık kurulu raporu alınarak oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yetersiz sağlık raporu ile karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.