Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/17598 E. 2014/28869 K. 23.10.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/17598
KARAR NO : 2014/28869
KARAR TARİHİ : 23.10.2014

MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 13. İş Mahkemesi
TARİHİ : 14/03/2013
NUMARASI : 2013/395-2013/51

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı, işe girerken kendisinden alınan teminat senedinin istifa dilekçesi karşılığında kendisine geri verilmesinin şart koşulduğunu, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
Davalı, davacının istifa ederek iş sözleşmesini sona erdirdiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda istifa dilekçesine itibar edilmeyerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında davacının iş sözleşmesinin istifa ile sonlanıp sonlanmadığı uyuşmazlık konusudur.
Dosya içeriğine göre, iş sözleşmesi davacı tarafından yazılı olarak 01.04.2011 tarihi itibariyle “özel nedenlerden dolayı” kendi isteği ile işten ayrıldığını belirten istifa dilekçesi ile feshedilmiştir. Bu hususta mahkemece uygulamada sıkça rastlanıldığı üzere işverenlerce işe girişte işçilerden teminat senedi alındığının bilinen bir olgu olduğu gerekçesiyle istifa içeriğinin geçerli olamayacağı yönünde hatalı değerlendirme yapılarak davacı tarafından ihtirazi kayıtsız imzalı istifa dilekçesine itibar edilmemesi yerinde değildir. Davacı vermiş olduğu dilekçede feshi herhangi bir haklı sebebe dayandırmadığı gibi dava dilekçesinde de bu konuda bir açıklamada bulunmamış, ayrıca istifa iradesini fesada uğratan sebeplerin varlığını da ispatlayamamıştır. Hal böyle olunca iş sözleşmesinin davacı tarafından haklı sebep olmadan feshedildiğinin kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı isteğinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.10.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.