Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/17455 E. 2014/28713 K. 22.10.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/17455
KARAR NO : 2014/28713
KARAR TARİHİ : 22.10.2014

MAHKEMESİ : Anamur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 12/03/2013
NUMARASI : 2010/637-2013/120

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkette muhasebe yetkilisi olarak çalıştığını, emeklilik sebebiyle işten ayrıldığını iddia ederek kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti ile yıllık izin ücreti alacaklarının faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının kendisinin istifa ederek ayrıldığını, iddialarının ise yerinde olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesinin istifa ile sona erdiği, fazla çalışmasının ise olmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacının kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesinin halen yürürlükte bulunan mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde yer alan sebeplerden biriyle sona ermesi gerekmektedir. Bu sebeplerden biri de yaşlılık aylığı için yaş dışındaki diğer şartları yerine getiren işçinin bu sebeple işten ayrılmasıdır.
Bu itibarla 506 sayılı Kanun’un 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Somut olayda davacının işten ayrılma dilekçesine Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan emeklilik ve kıdem tazminatına hak kazanma yazısını ekleyip bu yazı uyarınca kıdem tazminatı talep ettiği ve hastalığı yanında bunu da fesih sebebi yaptığı anlaşılmaktadır. Kıdem tazminatı talebinin kabulü gerekirken reddine karar verilmesi doğru olmamıştır.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22.10.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.