Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/17188 E. 2014/27131 K. 02.10.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/17188
KARAR NO : 2014/27131
KARAR TARİHİ : 02.10.2014

MAHKEMESİ : Konya 2. İş Mahkemesi
TARİHİ : 13/03/2013
NUMARASI : 2011/626-2013/186

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin satış temsilcileri tarafından getirilen reklam amaçlı eşyaları kullandığı gerekçesi ile işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile izin alacağını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının işverene karşı yükümlü olduğu sadakat borcuna aykırı davrandığını, işverenin güvenini kötüye kullandığını, iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiği gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatının reddine, izin alacağı bulunduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkanı tanımaktadır.
Somut olayda; 13.02.2001-17.02.2011 tarihleri arasında davalı işyerinde en son takım lideri olarak çalışan davacının iş sözleşmesi, disiplin yönetmeliğine aykırı olarak firmalardan eşantiyon alması, yönetmelik ve genelgelere uymaması, promosyon tanıtım ürünlerini izinsiz kullanıp tüketmesi sebebi ile 4857 sayılı Kanun’un 25/II. maddesi uyarınca tazminatsız feshedilmiştir. Davacının fesih sebebi yapılan, eşantiyon plaj şemsiyesi, çikolata alması, muz kolilerini sisteme girmemesi, gibi 16.02.2011 tarihli savunma talep yazısında belirtilen davranışları haklı fesih ağırlığında olmamakla birlikte, işçinin görevi sebebi ile işyerinde olumsuzluklara sebep olduğu kabul edilse dahi ancak geçerli fesih sebebi sayılacağından kıdem ve ihbar tazminatını almasına engel oluşturmayacağı açıktır. Hal böyle iken mahkemece kıdem ve ihbar tazminatının kabulü yerine reddine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 02.10.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.