YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/14794
KARAR NO : 2014/17243
KARAR TARİHİ : 16.06.2014
MAHKEMESİ : Ankara 10. İş Mahkemesi
TARİHİ : 22/03/2013
NUMARASI : 2011/555-2013/358
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili müvekkilinin davalı şirkette 13.06.1994-26.22.2010 tarihleri arasında çalıştığını, 26.11.2010 tarihinde davalıya gönderdiği ihtarname ile iş akdinin sonlandırdığını, 15 yıldan beri sigortalı olma ve 3600 gün prim ödemiş olma koşullarının yerine getirilmiş olduğunu, buna ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’dan yazı aldığını, bu nedenle 1475 sayılı Yasa’nın 145.maddesine göre kıdem tazminatına hak kazanmış olduğunu belirterek, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak 1.000,00 TL kıdem tazminatının iş akdinin feshini bildiren ihtarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı vekili davacının iş sözleşmesini kötü niyetli feshettiğini, davacının sözleşmeyi fesih tarihinde 40 yaşında olduğunu, Sosyal Güvenlik Kurumu’dan yaşlılık aylığının 52 yaşında bağlanacağını, davacının iş akdinin feshinin dürüstlük ve iyi niyet kaidelerine uygun olmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, dava konusu kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmiştir.
Karar davacı vekilince süresinde temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında davacının kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücreti konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Kıdem tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde 4857 sayılı İş Kanununun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur.Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı, ciro primi, günlük temsilci ücreti ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
Kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücret, işçinin son bir günlük brüt ücreti ile son bir yıl içerisinde işveren tarafından yapılan yemek, yol, giyim, yakacak ve çocuk yardımı gibi ölçülebilen menfaatler miktarının toplamıdır. Dosyada bulunan bordrolarda davacıya son bir yıl içerisinde ödenen işçilik alacakları tespit edilmektedir. Yukarıda açıklanan şekilde bulunacak giydirilmiş ücrete göre kıdem tazminatının hesaplanması için dosyanın bilirkişiye tevdi ile alınacak ek rapor bir değerlendirmeye tabi tutularak karar verilmelidir. Yazılı şekilde davacının rapora karşı itirazları karşılanmaksızın hatalı hesaplama içeren bilirkişi raporuna göre karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi