Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/14182 E. 2014/9492 K. 22.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/14182
KARAR NO : 2014/9492
KARAR TARİHİ : 22.04.2014

MAHKEMESİ : Ankara 19. İş Mahkemesi
TARİHİ : 30/04/2013
NUMARASI : 2012/688-2013/359

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesini emeklilik sebebi ile feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, iş sözleşmesinin emeklilik sebebi ile fesheden davacının kıdem tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Gerçek kişilerin kişiliği ve bununla medeni haklardan istifade ehliyeti ölümle sona erer. Ölmüş kişinin taraf ehliyeti olmadığından dava tarihinden önce ölmüş olan kişi adına dava açılamaz. Asilin ölümü ile davaya vekalet son bulduğundan müvekkilin sağlığında düzenlediği vekaletname ile yetkili kıldığı avukatı müvekkilinin ölümünden sonra onun adına dava açamaz. Avukat müvekkilinin öldüğünü bilmeden müvekkili adına dava açmış olsa bile, davanın taraf ehliyeti yokluğu sebebiyle reddi gerekir; mirasçılar bu davaya devam edemezler, mirasçıların ayrı dava açması gerekir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27/1. maddesi gereğince dava devam ederken taraflardan birinin ölmesi halinde ölen kişinin taraf ehliyeti son bulur. Davaya ölen kişi adına devam edilmesine imkan yoktur. Yalnız ölen tarafı ilgilendirmeyen, yani mirasçılarıda ilgilendiren daha açık bir anlatımla mirasçıların malvarlığı haklarını etkileyen davalar tarafın ölümü ile konusuz kalmaz. Bu davalara ölen tarafın mirasçıları tarafından devam edilir. Diğer yandan davacının sağlığında düzenlediği vekaletname ile yetkili kıldığı avukat müvekkilinin dava açıldıktan sonra ölmesi halinde ölüm ile vekalet ilişkisi son bulacağından ölen kişi adına davaya devam edemez. Bu halde mahkemenin ölen davacının mirasçılarını mirasçılık belgesi ile tesbit ettirerek mirasçıları duruşmaya davet ettirmesi gerekir.
Somut olayda dosya içerisine celp edilen Sosyal Güvenlik Kurumu belgeleri içeriği ile davacının dava açıldıktan sonra 18.12.2012 tarihinde öldüğü anlaşılmaktadır .
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik inceleme ve araştırma sonucunda yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozma sebebidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.