Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/12957 E. 2014/16971 K. 12.06.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/12957
KARAR NO : 2014/16971
KARAR TARİHİ : 12.06.2014

MAHKEMESİ : İstanbul 7. İş Mahkemesi
TARİHİ : 09/04/2013
NUMARASI : 2011/336-2013/221

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili davalı şirkete ait yurtdışı şantiyelerinde 26.11.1989 – 31.07.2009 tarihleri arasında müvekkilinin ağır vasıta şoförü olarak çalıştığını, iş bitimi yurda gönderildiğini ve iş sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile izin, fazla çalışma hafta tatili ve genel tatil alacağının tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, projedeki görevinin bitmesi sebebi ile iş sözleşmesini kendisinin sonlandırmak istediğini, davacının belirli süreli sözleşmeler ile çalıştığını, taleplerin zamanaşımına uğradığını tazminat talep hakkı bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesinin haklı bir neden olmaksızın davalı tarafından sona erdirildiği gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne fazla çalışma genel tatil hafta tatili ve izin alacaklarının ise ödendiği gerekçesiyle reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında işçiye ödenen aylık ücretin miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda, ağır vasıta şoförü olarak çalışan davacı aylık net ücretinin 1300 USD olduğunu ileri sürmektedir. Davalı işveren davacının ücretinin saat başı 3.11 USD olduğunu savunmuştur. Dosyada mevcut ücret bordroları ve banka hesap ekstreleri davalı tarafın beyanını doğrulamaktadır. Yapılan emsal araştırmada D. yapı iş sendikası 1800-2000 TL arası ücret alabileceğini belirtmiştir. Mahkemece davalı tarafın beyanları doğrultusunda saati 3.11 USD üzerinden yapılan hesaplamaya itibar edilerek hüküm kurulmuştur. Ancak yapılan emsal ücret araştırması yetersizdir. Bu sebeple, araştırma genişletilerek, işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek ünvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği sorulmalı, neticeye göre tüm deliller yeniden bir değerlendirmeye tabi tutularak sonuca gidilmelidir. Eksik araştırma ve incelemeyle salt davalı beyanları esas alınarak yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
3-Davacının fazla çalışma yapıp yapmadığı hafta tatili ve genel tatil çalışması bulunup bulunmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda mahkemece çalışma çizelgelerine göre bordrolarda tahakkuk ettirilen fazla çalışma hafta tatili ve genel tatil çalışmalarının banka kanalı ile ödendiği gerekçesi ile reddine karar verilmiş ise de bordrolar imzalı olmadığı gibi banka kanalı ile yapılan ödemelerin davacının yurtdışında kullandığı avansın ücretlerinden mahsubu sonucu değişkenlik gösterdiği iddiası karşısında; fazla çalışma hafta tatili ve genel tatil çalışmalarının ödenip ödenmediği hususunda tereddüt hasıl olmuştur. Davacının gerçek ücretinin tespiti halinde bordrolarda yer alan tahakkukların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı değerlendirilerek yansıtmadığının anlaşılması halinde; imzalı bordrolar dışında kalan aylara ilişkin tanık beyanlarına itibar edilerek fazla çalışma hafta tatili ve genel tatil alacaklarının hesaplanması gerekir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 12.06.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.